Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Vzácná zlatá medaile v 57.aukci ČNS Praha

Martin Rozhoň - 5/8/2012 00:00 - Materiály

V bohaté nabídce numismatického a jiného materiálu připraveného do podzimní 57. aukce ČNS Praha se vyskytuje také zajímavá a velmi vzácná zlatá československá filatelistická medaile, s níž se rozhodně často nesetkáme. Lákavé je jistě i to, že má díky vyrytému udělení na reversu také svoji bližší doložitelnou historii.

Aukce ČNS položka č. 1353 (foto autor).

Konkrétně se  zde jedná o zlatou medaili udělovanou za nejlépe ohodnocené vystavené sbírky poštovních známek představené na Celostátní výstavě poštovních známek konané v Brně v termínu 10.-25.9.1966
Pokud bude kdokoliv ochoten tomu věnovat čas a trochu námahy, pak může využít dobového odborného tisku, případně výstavního katalogu + palmáre s výsledky výstavy a zjistit tak mnohé zajímavé informace.
Výstava byla umístěna v prostorách Domu umění na Malinovského nám. č.2 a v Moravském muzeu na Nám.25.února.

Dům umění na Malinovského nám.č.2 (foto Filatelie 1966)

Na výstavu bylo ve všech osmi hlavních výstavních třídách přihlášeno 601 sbírek, kterým bylo hodnotícím sborem uděleno celkem 361 medailí, plaket a diplomů. Jednalo se o více druhů provedení co se kovu, povrchové úpravy a velikosti medailí týče, zde se budu blíže věnovat pouze nejvyššímu ocenění - „zlaté medaili“.
Medaile o průměru 25mm a hmotnosti 12,50g byla vyražena, jak dokládá puncování vlevo na aversu, v kremnické mincovně ze zlata o ryzosti 900/1000.
 

Na výstavě Brno1966 bylo celkem ve všech třídách udělěno pouhých 9 kusů zlaté medaile, z toho v kategorii tradiční filatelie bylo uděleno ve všech třídách celkem 8 kusů a poslední byla udělena za námětovou sbírku.

Zlaté medaile jmenovitě obdrželi :
Eduard Herout z Prahy za sbírku Československa
Ing. František Šrámek z Hradce Králové za sbírku Československa
Eduard Uher z Prahy za sbírku Nizozemí
Karel Dvořáček z Chocně za sbírku Rakouska a L-B 1850
Dr.Pavol Diča z Velkého Krtíše za sbírku Rumunska
Dr.Petr Lavrov z Prahy za sbírku Ruska a SSSR
Otto Hornung z Prahy za sbírku Turecka
Vlastimil Krajíc z Prahy za sbírku zepelinové pošty
Dr.Jan Kostelka z Brna za námětovou sbírku

Vzhledem k velmi malému počtu těchto udělených medailí je dobré se zamyslet, jak nepatrná je pravděpodobnost, že se do aukce v budoucnu dostane některý z dalších existujících exemplářů. Bude proto zajímavé sledovat zájem sběratelů o tuto vzácnou ražbu.

 

Fotografie výstavy převzata z dobového časopisu Filatelie 1966/č.20.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *