Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Hledači pokladů aneb mizející historie na České televizi

Tomáš Smělý - 21/4/2014 21:13 - Nálezy

Stovky a tisíce českých a moravských hledačů pokladů vyzvednou každý den ze země nepředstavitelné množství kovových artefatů - často unikátních dokladů naší historie. Místo spolupráce s profesionálními archeology je jejich činnost kriminalizována. Důsledky jsou víc než smutné.

archeologie | detektoring | Česká televize

V rámci pořadu Historie.cs odvysílala Česká televize přelomovou diskusi na téma detektoringu. Trojice profesionálních archeologů  a zkušených terénních pracovníků se veřejně zamýšlí nad aktuálními neutěšenými dopady tohoto novodobého fenoménu a možnostmi změny stávajícího stavu. Podle střízlivých odhadů se detektoringu v České republice věnuje v různé míře dvacet až třicet tisíc osob. V důsledku platné legislativy, která tuto činnost kriminalizuje,  jen zanedbatelná část detektorářů v nějaké formě komunikuje s profesionálními archeology.

Zákon, jehož smyslem je ochrana kulturního dědicví, má přesně opačné dopady s katastrofálními následky. Tisíce unikátních svědectví mizí každý den nenávratně z naší kolektivní paměti. Pokud se má do budoucna tento stav změnit, neobejde se to bez nové právní úpravy, která místo kriminalizace nabídne všem detektorářům smysluplnou spolupráci s profesionální archeologickou obcí.  Profesionální archeologové musí všem poctivým hledačům, kteří mají upřímný zájem na poznávání a dokumentaci naší historie, přiznat status vítaných spolupracovníků. Nová legislativa jim pak musí přiznat právo na plnohodnotnou odměnu v případě závažných  archeologických objevů.   

Diskusi si můžete přehrát z videoarchivu České televize zde




Diskuze k článku

Miroslav Bujnak

Archeologia v tomto smere, ale i stát a zákony zaspali dobu najmenej tridsať rokov, bohužial múdrosť štátu sa upriamila na kriminalizáciu z jednoduchej závisti voči nálezcom. Každý poklad sa dá odkryť len raz. Ak zmiznú akékoľvek údaje, ci nález vdaka kriminalizácii nálezcu, je to chyba štátu. V tomto smere sú zákony české, slovenské, či europske na úrovni feudalizmu.

22. 5. 2014 21:35

Tomáš Smělý, Nume.cz

Dobrý den, úplně s Vámi souhlasím. Je to smutný příběh o hlouposti, neprofesionalitě a nekompetentnosti představitelů archeologicé obce a odpovědných státních institucí.

26. 5. 2014 16:03

vítek

Detektorari nejsou jen vykradaci historie ale diky temto lidem muzou mnohá muzea nejednou podekovat za nalezy ktere by samy archelogove bez jejich konicku nedokazali svoje zbírky takto obohatit .

28. 2. 2018 17:00

Jan Metzl

Dobrý den, píši z pozice začínajícího hledače. Na tento "koníček" se zodpovědně připravuji. Pokud to jen trochu lze, žádám majitele pozemku o přístup. Jsem si vědom možnosti vzácného nálezu a jak postupovat aby nedošlo k znehodnocení. Vím jak přistoupit k depotu. Moje nálezy jsou ale jen a jen hromady odpadků(které z lokalit odnáším) a občas měďák, ze kterého se upřímně raduji. A proč toto píši? Protože jsem chtěl navázat kontakt s příslušnými institucemi - muzea, archeologové. A výsledek? Nikomu z těchto institucí jsem nestál ani za krátký mail, který by mě poslal k šípku. Velmi bych o spolupráci stál. Takže jestli toto čte archeolog z okolí Mladé Boleslavi resp kdokoliv od Prahy na sever budu rád za pár řádků. Děkuji za prostor. Pašerák Metzl

3. 3. 2023 11:12

Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *