Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Padělky razítek u bankovek Bosny a Hercegoviny

Martin Rozhoň - 3/9/2012 22:00 - Články

Jak odlišit padělky razítek u bankovek BaH Pick č. 1 a 2.

První emise bankovek vydaných v roce 1992 pro území Bosny a Hercegoviny (Pick č. 1 a 2) vznikla pouhým orazítkováním malé části nákladu již obíhajících bankovek Jugoslávie. Konkrétně se jednalo o dvě jugoslávské hodnoty, nominál 500 dinárů z roku 1991 (Pick 109) a 1000 dinárů z roku 1991 (Pick 110), které byly centrálně označeny dvěma typy razítek. Množství takto označených bankovek nebylo pravděpodobné nijak vysoké a po krátké době byly nahrazeny definitivním vydáním. Z tohoto důvodu mají také bankovky oprávněně celkem vysoké katalogové ocenění, zejména v lepších zachovalostech a jejich výskyt na sběratelském trhu nebyl moc častý.

Ukázky nabídek obchodníků na internetu (foto www.ebay.com)

Tato situace se ale výrazně změnila před několika roky, kdy začaly být na sběratelské trhu nabízeny velice často tyto dvě bankovky a to nejednou v sestavách více kusů a pozdeji i v celých 100 ks balíčcích. Tyto nově nabízené bankovky mívají ve většině případů ostré otisky razítek a nejednou se ukazovaly i s razítky jiných barev než vydaného fialového odstínu. Ve všech těchto pozdějších případech se jednalo o razítka s rozlišovací značkou v podobě číslice 1, ostatní varianty se stále ukazují pouze dosti vzácně.

Po srovnání původně se vyskytujících bankovek a těch které se začaly ukazovat až před několika roky je bohužel nutné konstatovat, že v případě těch později nabízených se jedná o dodatečné padělky ke škodě sběratelů, vzniklých orazítkováním dodnes velmi levných původních bankovek Jugoslávie falešnými razítky! Ukažme si tedy srovnání těchto pravých a falešných razítek u obou hodnot.

Pravé razítko hodnoty 500 dinárů (foto sbírka autora)

 

Falešné razítko hodnoty 500 dinárů (foto sbírka autora)


U hodnoty 500 dinárů byl pro padělek razítka zvolen při jeho výrobě velmi rozdílný font použitého jak malého tak i velkého písma. Velmi dobře je to zřetelné zejména ve vnitřním opisu složeného převážně z malých písmen. Otisky razítek u padělků jsou většinou velmi dokonalé a lehce čitelné, u pravých razítek naopak nalézáme ostré a nerozmazané kompletní otisky dosti vzácně.

Pravé razítko hodnoty 1000 dinárů (foto sbírka autora)

 

Falešné razítko hodnoty 1000 dinárů (foto sbírka autora)

U hodnoty 1000 dinárů byl pro padělek razítka zvolen při jeho výrobě již podobnější font použitého písma k originálnímu ačkoliv se také odlišuje. Také umístění písmen navzájem vůči sobě v ploše je dosti odlišné. Nejjednotušším rozlišovacím znakem je vnitřní opis razítka. U pravého razítka zní v latince i azbuce „BOSNE I HERCEGOVINE“, u pozdějších padělků je však pravopisná chyba v textu a tak nápis zní opět v latince i azbuce „BOSNA I HERCEGOVINE“. Otisky razítek u padělků jsou většinou velmi ostré a bez rozpytí či rozmazání, u pravých razítek naopak nalézáme ostré, nerozmazané kompletní otisky dosti vzácně a na pravých razítkách bývá znát často jejich opotřebení.

Opět se zde ukazuje to, že u nouzových emisí bankovek vzniklých orazítkováním pravidelně po nějaké době vzniknou padělky ke škodě sběratelů. Tuto pravděpodobnost navíc velmi podporuje vysoký katalogový záznam u pravých bankovek a dostatek velmi levných bankovek (koupitelné i do 1Kč/kus) bez razítek v rukách obchodníků.
 

Použité fotografie byly převzaty z www.ebay.com a sbírky autora.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *