Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Zajímavý soubor keltských mincí v 7. aukci Macho & Chlapovič

Tomáš Smělý - 24/10/2014 21:33 - Materiály

V připravované pražské aukci bude 15. listopadu vydražen soubor téměř sta keltských mincí, zejména bójských. V souboru jsou zastoupeny také některé vzácné a unikátní ražby.

aukce | Macho & Chlapovič | Kelti

Pro zájemce o keltskou numismatiku přinášíme krátký výběr nejzajímavějších typů s komentářem Jiřího Militkého, předního znalce keltského mincovnictví.

Přejít do katalogu aukce.

 


Položka 8
Stříbrné oboly typu Athéna Alkidemos jsou poněkud záhadné ražby. Ačkoliv se v aukčních nabídkách vyskytují v řadě variant relativně často, jejich původ je nejasný. Je zřejmé, že vznikly v předoppidálním období a jejich původ lze nejpravděpodobněji hledat právě na území západního Slovenska.

 


Položka 9
Obol typu „Celes“ je sice znám v několika exemplářích z aukčních nabídek, avšak jde o varianty se zcela jinou hlavou na líci. Mince dosud nebyla odborně zhodnocena a zatím také neznáme oblast jejího původu. Jde však s vysokou pravděpodobností o bójskou ražbu. Zcela unikátní je rubní strana - její přímou předlohou jsou bronzové mince kampánského města Cales z let asi 265-240 před Kristem (SNG Copenhagen 1, č. 322–324). Ražba tak představuje jednu z důležitých opor pro počátky bójského mincovnictví a zároveň jeden z nejstarších dokladů užití písma na keltské minci. Jde tedy skutečně o velmi vzácnou ražbu.

 


Položka 21
Nabízený obol je nepublikovaný typ ze skupiny velmi početných variant typu Karlstein. Tyto mince reprezentují závěrečný horizont produkce drobných stříbrných bójských mincí, ražených na řadě míst. Varianta tohoto typu však zatím nebyla registrována.

 


Položka 22
Drachmy typu Tótfalu jsou nazvané podle stejnojmenné vsi ležící na ostrově sv. Ondřeje. Zde byl v roce 1903 objeven depot, který obsahoval až 944 kusů těchto mincí. Jde o drachmy s hmotností okolo 2,5 g s velice pestrou ikonografií. Již R. Paulsen (1933) zařadil typ Tótfalu mezi bójské ražby, neboť řada variant je obrazově blízká drachmám typu Simmering. Oba typy lze však jednoznačně rozlišit – drachmy typu Simmering mají kromě nižší hmotnosti také menší průměr, na rozdíl od větších a těžších drachem typu Tótfalu. Drachmy typu Tótfalu jsou z hlediska intenzity nálezového výskytu dnes velmi vzácné a stále nevíme, kde byly raženy. Jejich produkční centrum je třeba hledat někde v širším okolí, tedy v prostoru kolena Dunaje.

 


Položka 31
Oboly č. 31-33 reprezentují dosud neznámý, nepublikovaný typ obolu, který s vysokou pravděpodobností souvisí se skupinou tetradrachem typu Velký Bysterc – k těmto ražbám však oboly zatím vůbec nebyly známy. Mince rozšiřuje spektrum známých typů ražeb produkovaných v oblasti púchovské kultury.

 


Položka 44
Drachma tohoto typu typologicky patří mezi typy napodobující ražby krále Audoleona. Kromě tohoto exempláře byl do nedávna registrován pouze jediný nálezový exemplář z Veľkého Šariša. Nabízená drachma je tedy třetí známý exemplář. Je značně pravděpodobné, že mince vznikla kdesi na území východního Slovenska.

 

Fotografie a texty převzaty z aukčního katalogu 7. aukce Macho & Chlapovič.

 




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *