Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Varianty vodoznaku u bankovek vydání pro Banja Luku a Srbskou Krajinu

Martin Rozhoň - 14/9/2012 12:00 - Články

Přehled variant poloh vodoznaku u vydaných bankovek těchto emisí.

U válečných inflačních vydání bankovek pro Banja Luku a Srbskou Krajinu byly v průběhu jejich tisku používány dva druhy vodoznaku. Ve starším období byly bankovky tištěny na papíru s figurálním vodoznakem (typ chlapec nebo dívka převzatý z jugoslávských bankovek) umístěným v nepotištěné krajové části bankovky. V pozdějším období začal být používán průběžný ornamentální vodoznak umístěný v papíru na celé ploše bankovky.
Tento ornamentální vodoznak byl použitý u vydání pro Banja Luku Pick č. 145 - 155 a u bankovek pro Srbskou Krajinu Pick č. R13 - R34.

Vodoznak - varianta "A" (foto autor)

Běžně používaný typ (poloha) vodoznaku je varianta označená jako „A“  - ornament vodoznaku připomínající písmeno S nakloněné vlevo. U některých hodnot se však vyskytnul vodoznak i v dalších polohách (Varianta B,C,D), vzniklých obráceným vložením papíru do tiskového stroje.

Vodoznak - varianta "B" (foto autor)

 

Vodoznak - varianta "C" /vlevo/ a varianta "D" /vpravo/ (foto autor)

Zatím zaznamenané a doložené varianty vodoznaků jsou vyznačeny v přiložené tabulce (doložené jsou označeny X). Stejný vodoznak byl použitý i pro bankovku Jugoslávie Pick č. 142, kde jsou zatím doloženy varianty polohy A a B.


Je více jak pravděpodobné, že se nepodařilo podchytit všechny vzniklé varianty poloh vodoznaku u jednotlivých nominálních hodnot bankovek a každý má dnes tedy možnost, objevit v soupisu zatím nepodchycenou variantu. Přeji všem mnoho štěstí při hledání a pokud nějakou dosud nezaznamenanou objevíte, poprosil bych o zaslání informace společně s fotografií na mail: rozhon@nume.cz




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *