Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Poklady Chebska

5.3.2015 – 14.6.2015, Cheb Martin Rozhoň - 9/4/2015 00:00 - Výstavy

Muzeum Cheb ve spolupráci se Stiftlandmuseem ve Waldsassenu a finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti a města Luby připravilo pro své návštěvníky archeologickou výstavu o hromadných nálezech cenných předmětů z oblasti historického Chebska.

výstava | archeologie | muzeum | mince | poklad | Cheb | 2015

Tyto nálezy archeologové označují jako depoty, v obecné mluvě bychom je však spíše nazvali poklady, odtud název výstavy. Nálezy pokladů probouzejí lidskou fantazii již od samého počátku, proto máte na naší výstavě unikátní možnost spatřit nejnovější a méně známé nálezy.
Návštěvníkům budou představeny nejen samotné poklady, ale především doba jejich uložení a význam jejich nálezu, který mají pro poodhalení tajuplného závoje dějin našeho regionu. Tato cesta není vždy zcela jednoduchá i přes použití nejmodernějších technologií, kterými archeologie disponuje, a které budou na výstavě taktéž představeny.
Hlavním exponátem výstavy je největší mincovní nález Hallských feniků v České republice, který učinila detektorářka v roce 2013 v Opatově u Lubů. O tomto nálezu jste mohli být již několikrát informováni v různých sdělovacích prostředcích a nyní máte konečně poprvé možnost ho spatřit na vlastní oči. Tento nález však není ojedinělým exemplářem, i další představované depoty ze Svatého Kříže, Horních Lažan, bavorského Pechtnersreuthu i samotného Chebu mají svůj unikátní příběh a jsou proto nedílnou součástí našeho společného kulturního dědictví.

Video ze zahájení výstavy naleznete v odkazu zde a zde.
Podrobnosti o výstavě naleznete v odkazu zde.

Použité fotografie a informace byly převzaty z muzeumcheb.cz

 




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *