Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Macho & Chlapovič, 8. aukce - všeobecná

7.6.2015, Bratislava Mince & Bankovky, Tomáš Smělý - 25/5/2015 15:43 - Ukončené v zahraničí

Draženy budou zejména uherské středovéké mince, ražby Habsburků a ČSR. Nabídka obsahuje velké množství zlatých mincí a medailí vč. násobků československých dukátů. Bohemika je zastoupena zejména tolarovými i grošovými ražbami tolarového období. Draženo bude také větší množství keltských mincí.

aukce | Macho & Chlapovič

Přejít do katalogu aukce.

Pořadatel aukce pořádá aukci na nové aukční platformě. Z tohoto důvodu je třeba, aby se všichni zájemci o limitování a živou aukci nově registrovali.

 

Jarní sezona numismatických aukcí je v plném proudu a sběratelé jistě zaměří svůj zrak i na v pořadí již 8. aukci společnosti Macho & Chlapovič. V nabídce tohoto aukčního domu naleznete 560 zajímavých mincí, korunovačních a holdovacích medailí nejen uherských, ale i těch spjatých s našim územím i několik bankovek.

Sběratele keltských mincí jistě osloví položka #2 bratislavká hexadrachma, typ NONNOS s vyvolávací cenou 3.000 €. Aukce již tradičně nabídne širokou nabídku uherských středověkých nejen dukátových ražeb Karla Roberta, Zikmunda Lucemburského, Ladislava Pohrobka, Gabriela Bethlena, Juraje II. Rakocziho a Michala I. Apafiho. Zde stojí za vypíchnutí tolarová ražba 1622 z kremnické mincovny, který naleznete pod číslem 48, je jedinečný nejen svou mírou výskytu, ale i jedinečnou zachovalostí. Druhá mince v pořadí, kterou nemůžeme opomenout je nagbaňský 5 dukát Michala I. Apáfiho (#51). Tato ražba se nenachází ani ve velkých sbírkách Nemzeti muzea. Naleznete tam alespoň jeho tolarový odražek. Vyvolávací cena startuje na 15.000 €, předpokládá se vysoký zájem z řad sběratelů.

   

Aukce pokračuje habsburskými ražbami Ferdinanda I., Maxmiliána II., velmi oblíbeným Rudolfem II., kde naleznete nejen kremnické ražby, ale i celou řadu těch českých. Jednou z nich je i položka 73. pražský tolar 1588 od Lazara Eckera s počáteční cenou 3.000 €. Za zajímavost stojí jistě i položky 82 a 83, pod kterými se skrývají zkušební odražky dvanácti a šesti denáru. Rudolfův následník Matyáš II. nabídne škrétův kutnohorský tolar 1612 za příjemných 500€. Nesmíme zapomenout ani na 5dukátovou medaili raženou k příležitosti bratislavské korunovace Matyáše a svatbu s Annou Tirolskou v roce 1611. Zrak mnoha sběratelů jistě přiláká i kremnický 2 tolar Ferdinanda III. se zbytky ražebního lesku a atraktivní patinou. Zájemnci nechť vyhlížejí položku číslo 98.

Aukce Macho & Chlapovič nabídne i krásnou kolekci ražeb Leopolda I. příznivci tohoto vladaře budou mít z čeho vybírat od položky 110-183. Jedinečnou příležitost budou mít i sběratelé rodových ražeb, kde pod položkou #184 se ukrývá umrtní tolar 1683 pána z Nostic. Rod Nosticů byl rytířským, později panským a hraběcím rodem původem z oblasti Horní Lužice. K dalšímu větvení došlo od 16. století také do Čech, kde držitelé tohoto jména zastávali řadu významných funkcí a měli značný vliv na rozvoj nejen Prahy, ale i českých zemí. K nejvýznamějším patří Jan Hartwig říšský hrabě Nostic (1610-1683), nejvyšší kancléř Království českého, císařský tajný rada a neposlední řadě i rytíř Zlatého rouna.
Obdivovatelé Marie Terezie svou sbírku mohou rozšířit nejen o stříbrné či zlaté mince, ale i celou řadu medailových ražeb této panovnice (pol.211-244). Mezi zajímavý kousek této aukce, bude patřit i 15dukátová medaile Leopolda II. k příležitosti jeho uherské korunovace v roce 1790 v Bratislavě (Emil Novák uvádí, že se jedná o ražbu z roku 1791 ke korunovaci za českého krále v Praze). Její vzácnost podtrhuje i její vyvolávací cena, která startuje na 15.000 €. Zastoupen bude i Ferdinand V. a Fratišek Josef, kde bude dražena například Ag Raxalpa 1877 (pol.364), Banskoštiavnický zlatník 1878 ve stříbrné i bronzové verzi (pol.365 a 366) či vzácná rakouská 20 koruna z roku 1913 s volací cenou 5.000 €.

Období první republiky začíná svatováclavskými 10dukáty a pokračuje jejich nižšími nominály až k číslu 453, kdy přijde na řadu vzácný dukát z roku 1951 s počáteční cenou 12.000 € a budeme čekat na jaké částce nakonec skončí. Dukátové odražky medailí Oživení kremnického banictva jistě také přilákají nejednoho zájemce. V poslední době velmi hledanou sadu dukátů Karla IV. naleznete pod položkou 473, přikoupit si budete moci i jejich mosazné jednostranné odražky (#475).

Všechny položky si můžete prohlédnout v online katalogu. Prohlídka aukčního materiáluse bude konat v Praze v období od 25.-29.května 2015 dále pak v Bratislavě od 1.-5. června 2015. Samotná aukce se bude konat 7. června 2015 v hotelu Kempinski River Park Bratislava, tedy den po bratislavském Sběrateli. Všem sběratelům přejeme mnoho štěstí v rozšiřování jejich sbírek.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *