Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Denárový poklad století.

21.9.2016 – 16.10.2016, Pardubice Tomáš Smělý - 30/9/2016 21:15 - Výstavy

Ve Východočeském muzeu v Pardubicích si můžete prohlédnout největší denárový poklad z 10. století odkrytý v roce 2015 nedaleko obce Chýšť.

výstava | denáry | Pardubice

Mince z počátků české státnosti

Nález českých denárů z konce 10. století, objevený na katastru obce Chýšť při severozápadní hranici Pardubického kraje, vyvolal na přelomu let 2015–2016 mimořádný mediální i odborný zájem. Není divu, takto významné nové historické prameny k nejstarším dějinám českého státu se neobjevují příliš často. Na území dnešního Pardubického kraje je tento poklad z historického hlediska nejvýznamnějším nálezem mincovního souboru, který se stal součástí veřejných muzejních sbírek a jehož vypovídací hodnotu bude možné využít k vědeckému výzkumu nejstarších dějin našeho státu. Východočeské muzeum v Pardubicích na krátkodobé výstavě představuje všechny celé mince z původně odevzdané části nálezu, tedy 458 denárů, výběrově pak zlomky důležitých typů ražeb také mince pocházející z dohledávky provedené v červenci a srpnu 2016, při které archeologové muzea nalezli dalších více než sedm stovek mincí a jejich zlomků. Kromě toho jsou prezentovány i některé další nálezové soubory i jednotlivosti, které VČM získalo v nedávné době a které rozhodně stojí za to.

Výstava je instalována v působivých gotických prostorách pardubického zámku. K výstavě byl vydán graficky velmi zdařilý katalog s kvalitními zvětšenými fotografiemi denárů z nálezu a doprovodnými texty.

Více o výstavě naleznete na webových stránkách muzea.

 

Texty redakce a http://www.vcm.cz/denarovy-poklad-stoleti/




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *