Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Padělek tibetské mince z roku 1794

Martin Rozhoň - 19/9/2012 22:00 - Články

Porovnání pravé mince a padělku z aukce ebay na fotografiích.

Na sběratelském trhu se ukazují skoro denně nové a nové padělky mnoha mincí z různých zemí a období. Jejich nebezpečnost je různá dle kvality jejich provedení a dle znalosti případného zájemce o minci. Problém často nastává, když mince nemá na první pohled výrazné nedostatky, ale případný kupující si ji nemá jak porovnat s pravou mincí a zejména pokud ji nemá fyzicky v ruce. Právě zde je jeden podobný případ.

Novodobý padělek mince (www.ebay.com)

Mince prodávaná na stránce Ebay (č.pol. 251153781855) za cca 80 USD - čínská ražba z Lhasy pro oběh v Tibetu, nominál 1 Sho (Ag, 27mm) 59. rok císařovy vlády (1794) Líc s opisem Qian Long Tong Bao. Pro laika může na první pohled působit věrohodně, při srovnání s originální mincí však již znalejší sběratel uvidí různé odlišnosti.

Původní pravá mince mince (foto autor)


Jde zejména o styl a kvalitu provedení jednotlivých znaků a detailů, které jsou na padělku oproti pravé minci značně neumělé. Též provedení ražby je zcela odlišné, neboť u pravé mince je ruční ražba vždy velmi nepravidelná (a téměř vždy místy trochu nedoražená), naopak u padělku je z obou stran rovnoměrně vyražená v celé ploše. Tyto padělky se vyskytují také vyražené z mědi a vydávané za jakési velmi vzácné zkušební ražby.


Opatrnost při jakémkoliv nákupu lze dnes jen doporučit, neboť již několik let se zeména v Asii nepadělají jen vzácné drahé mince, ale naopak ve velké míře i cenově střední a běžnější materiály mnoha zemí, které následně doslova zaplavují světový sběratelský trh.


Použité fotografie byly převzaty z www.ebay.com a archivu autora.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *