Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Víno se stává s věkem kvalitnější a bankovky zase krásnějsí…

Martin Rozhoň - 8/10/2012 10:00 - Články

Mnozí o tom již dlouho vědí, jiní se tomu stále diví a někteří o tom vůbec neví.

bankovky | aukce | Klim | Aurea

Že tato věta nedává smysl? Ale ano a vysvětlíme si proč. Již mnoho let trvajícím nešvarem a často mlčky tolerovaným, je nákup materiálu v některé aukci (nejčastěji zahraniční) a nejčastěji nedlouho potom prodej v některé naší aukci. Na tom by nebylo nic divného, kdyby v druhé následující aukci nebyl materiál popsaný jako zachovalostí lepší a samozřejmě za patřičně vyšší cenu. Jak jsem v úvodu psal, pro mnohé je to již léta známá věc které se nediví, někteří to někdy překvapeně v poslední době zjišťují a zbytek sběratelů o tom neví, takže tento materiál v aukcích i jinde stále nakupují. Ukažme si případ na jedné hledané bankovce, kde je to vzhledem k jejímu sériovému číslu dobře k zapamatování a dobře průkazné.

 

V 47. akci firmy AUREA Numismatika s.r.o. konané 20. května 2012 v Praze se jako položka č.3351 prodala 1000K poukázka emise 1944 sériového čísla CK 335511 ve stavu označeném jako 3 za koncovou cenu 15000Kč +% provize.



Na uveřejněné fotografii je zřetelný vodorovný přehyb, dále silnější svislý přehyb uprostřed a pravděpodobně další 1-2 svislé přehyby(tzv. složení na čtvrtiny). Dále má mankovka skvrnky a zahnědnutí papíru zejména v horní polovině i mírně pomačkané okraje a rohy bankovky. Dle mého soukromého názoru bankovky v pěkném stavu zachovalosti 3, přesně jak bylo popsáno v katalogu známé aukční firmy dbající na správný popis nabízeného materiálu.


V 53. sálové aukci firmy Filatelie Klim konané dne 20. října 2012 v Brně je jako položka č.2029 nabízena 1000K poukázka emise 1944 sériového čísla CK 335511 ve stavu označeném jako 2 za vyvolávací cenu 28000Kč +% provize.


Co na to dále říci? Můžeme jen konstatovat, ze mezi květnem a říjnem 2012 se bankovka ze stavu 3 změnila na stav 2 a naopak cena stoupla téměř na dvojnásobek.
Zda-li bylo mezi aukcemi s bankovkou nějak manipulováno ke zlepšení optického stavu majitelem, prodejcem či jinou osobou nebo nikoliv, to nelze ze samotného obrázku s jistotou určit.
Jistěže nikdo nemá patent na neomylnost, ale podobné situace které se u různých numismatických aukcí stávají celkem často (jak u bankovek tak u mincí), jistě vedou minimálně k zamyšlení. To bylo ostatně i důvodem k napsání tohoto krátkého článku.


Použité fotografie byly převzaty z www.aurea.cz  a  www.filatelie-klim.com .




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *