Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Nouzová vydání Hospodářské banky v Travniku během občanské války

Martin Rozhoň - 11/10/2012 06:00 - Články

Rozlišení typů a variant číslovačů u vydaných nouzovek.

Nouzovky | Travnik | Bosna a Hercegovina

V nedávné době jsem byl jedním ze sběratů bankovek z území bývalé Jugoslávie tázán, na rozlišení typů a variant číslovačů u vydaných nouzovek Hospodářské banky v Travniku během války v Bosně a Hercegovině. Věřím, že tato problematika by mohla zajímat více sběratelů mimo jiné i proto, že zatím nebyla nikde podrobně zpracována.

Tuto emisi nouzovek vydala Hospodářská banka Travnik v roce 1994 a jsou známy nominály 0,10DM, 0,20DM, 0,50DM, 1DM, 2DM, 5DM, 10DM. Ze studia materiálu této emise vyskytujících se na našem i zahraničním trhu se mi podařilo u nejnižších dvou hodnot emise odlišit celkem 8 různých variant použitých číslovačů ve dvou nákladech.


I. náklad
Použitý byl 5-místný číslovač fialové barvy, umístění v levém dolním rohu nouzovky. Známy jsou následující čtyři typy číslovače.
 

I. / 1.typ - Písmeno N v No je bez jakéhokoliv ozdobného tvarování tvořeno čárou stejné síly. Použité číslice jsou moderního strojového typu.
 

I. /2.typ - Písmeno N v No je ozdobného tvarování se zahnutím na počátku a na konci písmene, šikmá příčka je zesílena. Použité číslice jsou moderního strojového typu.
 

I. /3.typ - Písmeno N v No je ozdobeno patkami na počátku a na konci písmene, šikmá příčka je zesílena. Použité číslice jsou staršího ozdobnějšího tzv. barokního stylu.
 

I. /4.typ - Písmeno N v No je bez jakéhokoliv ozdobného tvarování tvořeno čárou stejné síly. Použité číslice jsou staršího ozdobnějšího tzv. barokního stylu.

 

II. náklad
Použitý byl 6-místný číslovač červené barvy, umístění ve středové dolní části nouzovky. Známy jsou následující čtyři typy číslovače(jinak jako u I.nákladu).
 

II. /1.typ - Písmeno N v No je bez jakéhokoliv ozdobného tvarování tvořeno čárou stejné síly. Použité číslice jsou moderního strojového typu.
 

II. /2.typ - Písmeno N v No je ozdobného tvarování se zahnutím na počátku a na konci písmene, šikmá příčka je zesílena. Použité číslice jsou moderního strojového typu.
 

II. /3.typ - Písmeno N v No je ozdobeno patkami na počátku a na konci písmene, šikmá příčka je zesílena. Použité číslice jsou staršího ozdobnějšího tzv. barokního stylu.
 

II. /4.typ - Písmeno N v No je bez jakéhokoliv ozdobného tvarování tvořeno čárou stejné síly. Použité číslice jsou staršího ozdobnějšího tzv. barokního stylu.

 

U hodnot 0,50DM, 1DM, 2DM, 5DM, 10DM bylo použito také vždy více druhů z popsaných číslovačů, prozatím ale byly doloženy u jednotlivých hodnot jen některé z uvedených variant.
Je zde tedy prostor pro další studium této zajímavé emise, stejně jako snaha sběratelů o upřesnění množství jednotlivých variant číslovačů z celkového nákladu u jednotlivých nominálů.

Vzácně se u hodnoty 0,20DM vyskytuji také nedohotovený zkusmý tisk bez číslovače.

 

Použité fotografie byly převzaty ze sbírky autora.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *