Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Varianty první afghánské bankovky hodnoty 1 rupie emise 1919/1920

Martin Rozhoň - 16/10/2012 17:59 - Články

I na exotických bankovkách lze najít stále mnoho zajímavého a často nepoznaného.

bankovky | Afghanistan | rupie | Amanulláh

Než se začneme zabývat samotnou bankovkou, přibližme si historickou situaci v době platnosti této bankovky. Kontrolu nad Afghánistánem v 19. století měli i přes opakovaná povstání britská vojska a udrželi si ji až do roku 1919.

 

Král Amanulláh Chán ve slavnostní uniformě (foto cs.wikipedia.org)

Po zavraždění svého emira Habíbulláha Chána (otce Amanulláha) zvítězil Amanulláh Chán (1919-1929) nad jeho následníkem a chopil se vlády. Krátce po nástupu nového emira pak 3. května 1919 propukla třetí anglo-afghánské válka. Po počátečních vojenských úspěších Amanulláha se situace stala spíše patem. Spojené království stále řešilo na mnoha místech dozvuky I. sv. války a tak po dohodě v Rawalpindi bylo tedy dosaženo příměří, ukončena nadvláda angličanů na území Afghanistánu a země získala brzy plnou mezinárodní suverenitu.

Na evropské poměry pokrokový panovník zahájil cílenou snahu o dosažení sociální, politické a ekonomické modernizace země po evropském způsobu. Budoval průmysl, zakládal školy a prosazoval vzdělání chlapců i dívek. Všechny tyto reformy samozřejmě narážely na tradiční náboženské zvyky běžných obyvatel i bohatší vrstvy a tím se dostával zejména do rozporu s náboženskými vůdci a duchovními vůbec. Roku 1923 vyhlásil první novou afghánskou ústavu.  Za podpory duchovenstva vypuklo v městě Chóst roku 1924 protivládní povstání převážně rolníků, které bylo vzápětí potlačeno. Vroce 1926 byl nahrazen titul emíra titulem šáha (krále).

V rámci reforem zavedl také první afghánský státní rozpočet, zaváděl metrický systém,  v roce 1923 také novou měnovou jednotku Afghani (místo do té doby platné rupie) a v roce 1928 vznikla Národní banka. V roce 1928 odcestoval Amannuláh na několik měsíců do Evropy kde navazoval nové obchodně politické vazby Afghanistánu, krátce po jeho návratu ale vypuklo v Afghánistánu nové povstání velkého rozsahu, bouřící se proti zaváděným pokrokovým reformám. Povstání vedl nevzdělaný rolník Baccha Saqqao. Pravidelné afghánské vojsko se rychle rozpadalo a vojáci se často přidávali k povstalcům. Dne 14. ledna 1929 byl nucen král Amannuláh odstoupit, předal korunu svému bratru Inájatulláhovi.

 

1 rupie 1298 SH (katalog Pick 1a).
Již v roce 1919 byla vydána první emise bankovek (hodnoty 1, 5, 50 rupie) bez nápisů v latince a označené letopočtem 1298 SH(slunečního/perského kalendáře) v dolní části bankovky, číslovač bankovky byl psán ručně červeným inkoustem . Náklad bankovky 1 rupie z této první emise nebyl pravděpodobně vysoký, neboť se na světovém trhu ukazuje opravdu velmi vzácně.
Hned v následujícím roce bylo dáno do oběhu nové vydání téže bankovky, pouze se změněným letopočtem na 1299 SH (1920). Tato bankovka (katalog Pick 1b) již byla dána do oběhu v mnohem větších množstvích a tak ji lze při troše snahy získat.

 

Všechny tři uváděné barvy ručně psaného číslovače.
Katalog vyobrazuje bankovku s ručně psaným číslovačem a uvádí v popisu červené, černé nebo modré sériové číslo, bez dalších bližších podrobností. Tato informace je správná a lze opravdu najít toto vydání s číslovačem, kde byly při ručním dopsání čísla vydané bankovky použity různé barvy inkoustu.

Dosud neznámá varianta číslovače.

Jaké bylo ale mé překvapení, když se mi podařilo u jednoho obchodníka zakoupit bankovku tohoto vydání, kde je použit nikoliv ruční číslovač, ale již strojový nebo razítkový číslovač v červené barvě zhotovený „kovovým“ otiskem razidla. Vzhledem k tomu, že dodnes neznám žádný další exemplář, sběrateli nebyla tato varianta publikována a katalogy jí také neuvádějí, lze předpokládat její užití pouze ve velmi malém množství na části nákladu vydání této bankovky v roce 1920. Nelze také vyloučit, že se jednalo pouze o tiskovou zkoušku, která nebyla nakonec zavedena pro použití na této emisi, ale to je již asi opravdu pouze spekulace. Každopádně to opět ukazuje, že na mnoha bankovkách  je stále co nového objevovat.

 

Pokud není uvedeno jinak, použité fotografie byly převzaty ze sbírky autora.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *