Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Novodobé padělky, kopie, napodobeniny, repliky…, groše Václava II.

Martin Rozhoň - 17/10/2012 17:00 - Články

Novodobé ražby grošů Václava II. se vyrábějí v různých variantách i materiálech již řadu let a jistě nebudou poslední.

Pražský groš | kopie | padělky | repliky | napodobeniny | Václav II.

Na různých internetových fórech se vyskytují často dotazy jak začínajících sběratelů, tak tazatelů z řad široké veřejnosti na pravost různých novodobých výrobků napodobujících pražské groše Václava II. Velmi často jsou tyto ražby nabízeny v různých aukcích jak jednotlivě, tak v sestavách a někdy i vydávány za pravé. Ochranné signatury bývají také někdy odstraňovány. Zde si můžete prohlédnout některé z nich, seznam se pokusíme časem doplňovat o další varianty.

Varianta 1 - materiál pravděpodobně stříbro, průměr 27 mm, na rubní straně dole značeno R1972 AP (autor Andrej Peter).

Varianta 2 - materiál stříbro, průměr 25 mm, na rubní straně dole značeno signaturou Bižuterie Jablonec 1994.

Varianta 3 - materiál hliník, průměr 25 mm, na rubní straně dole značeno letopočtem 1966. Část ražeb byla ražena již z dosti opotřebovaného razidla, což je na některých žetonech znát.

Varianta 4 - materiál hliník, průměr 30 mm, bez označení. Tato ražba byla před rokem 1989 prodávána dlouhé roky například v pokladně Národního muzea za 3 Kčs.

Varianta 5 - materiál stříbro 835/1000 , průměr 28 mm, hmotnost cca 3,55 g , částečně pozměněn opis mince, na lící puncováno. Tato ražba byla údajně vyráběna Karlem Chaurou (foto aurea.cz).

Varianta 6 - materiál stříbro, průměr cca 28 mm, neznačeno. Tato ražba je vyráběna cca od roku 2010 pravděpodobně v Polsku. (foto ebay.com).

Varianta 7 - materiál stříbro, hliník, cín, zlato, měď, mosaz (nelze vyloučit i další kovy) průměr cca 28 mm, ve zlatě a stříbře značeno signarurou S případně ještě puncem, v obecných kovech neznačeno. Materiál měďa mosaz pravděpodobně pouze jako zkušební odražek. Tato ražba je vyráběna posledních několik let medailérem Petrem Souškem z Brna (foto Ag kusu antiquanova.com).

Varianta 8 - materiál stříbro 987/1000, průměr 27 mm, hmotnost cca 4 g , částečně pozměněna rubní strana mince, která je i puncována. Ražba se vyskytuje také jako nepuncovaný postříbřený bronz (foto aurea.cz).
 

Pokud není uvedeno jinak, použité fotografie byly převzaty ze sbírky autora.




Diskuze k článku

jiří Válka

Dobrý den. Má v dnešní době cenu věnovat se numismatice, konkrétně středověkým mincím, když polští a čínští podvodníci dělají všechno pro to, aby se jejich padělky nerozeznaly od originálů ??? Jak rozeznám polský padělek pražského groše od originálu ? Děkuji za informace.

6. 11. 2012 10:11

Tomáš Smělý

Dobrý den, domnívám se, že má. To na úvod trochu optimismu :). S rozvojem moderních technologií je falšování mincí ke škodě sběratelů bezpochyby stále snadnější. Na druhou stranu, vyrobit opravdu kvalitní falzum, zejména starších ražeb, není vůbec levná a jednoduchá záležitost. Podmínkou je perfektní znalost falšovaného materiálu a historických technologických postupů. Naprostá většina falz je proto odhalitelná. Vyžaduje to však i na straně sběratelů dobrou znalost materiálu. Ve výhodě jsou sběratelé budující místně a časově specializované sbírky. Je také vhodné souběžně se sbírkou budovat fotografickou dokumentantaci ke zvolenému tématu sběratelského zájmu. A pak jedna dobrá rada na závěr - vyhněte se zaručeně výhodným nákupům neznámého materiálu za nápadně nízkou cenu. Tomáš Smělý, NUME.CZ

6. 11. 2012 16:17

P.Brno

Dobry den chtel bych zjistit vice o vasi variante č.3 a to o minci z roku 1966 dik moc P.

5. 1. 2013 23:51

Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *