Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Novodobé padělky, kopie, napodobeniny, repliky… (grošové období)

Martin Rozhoň - 29/10/2012 14:00 - Články

Novodobé ražby různých nominálů českého a moravského grošového období se vyrábějí v různých variantách i kovech již řadu let a jistě ani tyto publikované nebudou zdaleka poslední.

Pražský groš | kopie | padělky | falza | peníz | dukát

Na různých internetových fórech se vyskytují často dotazy jak začínajících sběratelů, tak tazatelů z řad široké veřejnosti na pravost různých novodobých výrobků ražeb napodobujících různé mince grošového období z Čech a Moravy. Velmi často jsou tyto ražby nabízeny v různých aukcích jak jednotlivě, tak v sestavách a někdy i vydávány za pravé. Ochranné signatury bývají také někdy odstraňovány. Zde si můžete prohlédnout některé z nich s seznam se pokusíme časem doplňovat o další vyrianty.

Půlgroš, Jan Lucemburský, materiál hliník, průměr 25 mm. Dle některých pamětníků prý prodáváno před rokem 1989 v některých muzeích.

 

Kruhový peníz se lvem, Jiří z Poděbrad,  materiál hliník, průměr 16 mm, bez označení. Někdy je nabízena s ubroušenou rubní stranou. Tato ražba byla před rokem 1989 prodávána dlouhé roky například v pokladně u Koněpruských jeskyní za 1 Kčs.

 

Kruhový peníz se lvem v perlovci, Jiří z Poděbrad,  materiál hliník, průměr 12 mm, bez označení. Tato ražba byla po roce 1989 použita jako reklamní mince.

 

Smyšlená napodobenina mince Václava IV., materiál měď/bronz, průměr různý, neznačeno. Ražena údajně po roce 1990 na různých historických akcích (historické trhy a slavnosti, šermířské akce apod.). (foto sberatel.com).

 

Smyšlená napodobenina mince Karla IV., dle motivu jeho dukátů, materiál měď/bronz, průměr kolem 42 mm(i více), více variant, většinou neznačeno. Ražena po roce 1990 na různých historických akcích (historické trhy a slavnosti, šermířské akce apod.), také např. na Staroměstském náměstí v Praze (foto z aukce Nummus Praha).

 

Parvus, Václav II., materiál stříbro, hliník, cín, zlato, měď, mosaz (nelze vyloučit i další kovy) průměr cca 15 mm, ve zlatě a stříbře značeno signarurou sigma případně puncem, v obecných kovech neznačeno. Materiál měď a mosaz pravděpodobně pouze jako zkušební odražek. Tato ražba je vyráběna posledních několik let medailérem Petrem Souškem z Brna.

 

Půlgroš, Jan Lucemburský, materiál stříbro, hliník, cín, zlato, měď, mosaz (nelze vyloučit i další kovy) průměr cca 21 mm, ve zlatě a stříbře značeno signarurou sigma případně puncem, v obecných kovech neznačeno. Materiál měď a mosaz pravděpodobně pouze jako zkušební odražek. Tato ražba je vyráběna posledních několik let medailérem Petrem Souškem z Brna. U části ražeb je na rubní straně vpravo nahoře poškozeno razidlo.

 

Florén, Jan Lucemburský, materiál zlato, mosaz (nelze vyloučit i další kovy) průměr cca 22 mm, ve zlatě značeno signarurou sigma případně puncem, v obecných kovech neznačeno. Tato ražba je vyráběna posledních několik let medailérem Petrem Souškem z Brna.

 

Dukát císařský, Karel IV., materiál stříbro, zlato, měď, mosaz (nelze vyloučit i další kovy) průměr cca 22 mm, ve zlatě a stříbře značeno signarurou sigma případně puncem, v obecných kovech neznačeno. Materiál měď a stříbro pravděpodobně pouze jako zkušební odražek. Tato ražba je vyráběna posledních několik let medailérem Petrem Souškem z Brna.

 

Dukát, Jošt Lucemburský, materiál stříbro, zlato, měď, mosaz (nelze vyloučit i další kovy) průměr cca 21 mm, ve zlatě a stříbře značeno signarurou sigma případně puncem, v obecných kovech neznačeno. Materiál měď pravděpodobně pouze jako zkušební odražek. Tato ražba je vyráběna posledních několik let medailérem Petrem Souškem z Brna.

 

Peníz IO, Jošt Lucemburský, materiál stříbro, hliník (nelze vyloučit i další kovy) průměr cca 15 mm, ve stříbře značeno signarurou sigma případně puncem, v obecných kovech neznačeno. Tato ražba je vyráběna posledních několik let medailérem Petrem Souškem z Brna. (foto antiquanova.com)

 

Peníz Brno, 15. století, materiál stříbro, hliník (nelze vyloučit i další kovy) průměr cca 15 mm, ve stříbře značeno signarurou sigma případně puncem, v obecných kovech neznačeno. Tato ražba je vyráběna posledních několik let medailérem Petrem Souškem z Brna. (foto antiquanova.com)

 

Peníz Znojmo, 15. století, materiál stříbro, hliník (nelze vyloučit i další kovy) průměr cca 15 mm, ve stříbře značeno signarurou sigma případně puncem, v obecných kovech neznačeno. Tato ražba je vyráběna posledních několik let medailérem Petrem Souškem z Brna. (foto antiquanova.com)

 

Pražský groš, Vladislav II. Jagelonský, materiál hliník, stříbro, zlato, měď, mosaz (nelze vyloučit i další kovy) průměr cca 28 mm, ve zlatě a stříbře značeno signarurou S případně puncem, v obecných kovech neznačeno. Materiál měď a mosaz pravděpodobně pouze jako zkušební odražek. Tato ražba je vyráběna posledních několik let medailérem Petrem Souškem z Brna.

 

Pražský groš, Ludvík I. Jagelonský, materiál hliník, stříbro, zlato, měď, mosaz (nelze vyloučit i další kovy) průměr cca 27 mm, ve zlatě a stříbře značeno signarurou S případně puncem, v obecných kovech neznačeno. Materiál měď a mosaz pravděpodobně pouze jako zkušební odražek. Tato ražba je vyráběna posledních několik let medailérem Petrem Souškem z Brna.

TATO MINCE JE VELMI ČASTO UPRAVOVÁNA (vybroušení puncu signatury) a poté nabízena jako pravá (nebo tzv. „bez záruky“) ! ! !

Ražby vyráběné medailérem Petrem Souškem z Brna jsou v případě potřeby pro odlišení značeny nejčastěji těmito dvěma značkami (S, sigma).

 

U většiny uváděných ražeb nelze vyloučit jejich výskyt i z jiných než uvedených materiálů.

 

Pokud není uvedeno jinak, použité fotografie byly převzaty ze sbírky autora.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *