Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Stará pražská účelová známka

Martin Rozhoň - 30/10/2012 11:00 - Články

Staré účelové známky mají své osobité kouzlo. Velmi často se však stává, že se již po mnoha letech ani neví, kde, kým a k čemu byly užívány. V tomto případě tomu je naštěstí jinak a tak proč si to nepřipomenout.

Praha | mýto | účelová známka

V nedávné době se mi podařilo získat jednu zajímavou jednostrannou brakteátovou ražbu, zhotovenou z mosazného plechu o průměru 32 mm, bez jakéhokoliv opisu. Dle zobrazeného znaku jde na první pohled o pražskou účelovou známku, jejíž časové zařazení před rok 1918, určuje rakouská orlice v horní části nad znakem.

Městský znak před rokem 1918 v barevném provedení (foto starapraha.cz)

Znak je je znám i ve svém pěkném barevném provedení. V případě této ražby se jedná o pražskou tzv. mostní známku sloužící k úhradě mýta za přechod jednoho člověka po mostě v Praze. Koncem 19. století bylo vybíráno mýto 1 krejcar za osobu a bylo také možné si koupit 11 kusů mostních známek za 10 krejcarů. Za povoz a později automobil byl vybírán vyšší poplatek a známka prý byla čtvercového tvaru. Ačkoliv jich v době užívání muselo být vyrobeno relativně velké množství, ukazují se tyto drobné ražby dnes již celkem vzácně.

 

Mýto za přechod mostu bylo v Praze zavedeno již v dávné minulosti a mělo mimo jiné zčásti sloužit i k opravám mostů. K jeho vybírání byli určeni výběrčí, kteří dleli po celý den v domcích, těsně přiléhajících k mostům. Povolání to bylo značně nevděčné a výběrčí bývali často předmětem mnoha různých žertů. Na Karlově mostě bylo mostné zrušeno již 23. 11. 1815, u ostatních mostů se ale dále vybíralo. Mnozí se z toho radovali, pražští snobové se ale od té doby Karlovu mostu vyhýbali, protože chtěli ukázat, že na to mají. O této skutečnosti se vtipně zmiňuje i reportér Egon Erwín Kisch, když píše o vybíraní mostného o jednom krejcaru (za povoz prý dvojnásobek) na všech pražských mostech (s výjimkou Karlova mostu, který byl zdarma). Také vojáci a členové pražského policejního sboru měli přechod pražských mostů zdarma, ovšem pouze když měli na sobě uniformu. V roce 1920 bylo mostné ještě naposledy zvýšeno, dne 24. 1. 1925 byl však poplatek již zcela zrušen a všechny cesty se staly volně průchozími i průjezdnými.

 

Most Legií (foto idnes.cz)

Mýtné domky jsou někdy dodnes zachovány např. na mostě Legií (postaveném v letech 1899-1901), které prošly v roce 2011 celkovou rekonstrukcí.
Tolik tedy o jedné „obyčejné“ staré účelové známce.

 

Pokud není uvedeno jinak, použité fotografie byly převzaty ze sbírky autora.




Diskuze k článku

Bedřich Lokaj, etc.

Děkuji za zajímavou studii. Neuvedl jste ale, vážený kolego, hmotnost této účelové známky. Předem děkuji za vaší odpověď.

28. 11. 2014 00:53

Radarek

Hmotnost 3,25g Chaurova sbírka NM - 1url.cz/rzBcM

17. 5. 2020 21:35

Radarek

1url.cz/RzGiZ

25. 5. 2020 21:41

Radarek

A nejde orlicí, ale o orla.

24. 8. 2020 21:49

Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *