Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Výjimečný poklad nalezen na Jílovsku

Martin Rozhoň, Tomáš Smělý - 22/11/2012 15:00 - Nálezy

Jeden z největších pokladů odkrytých v Čechách za posledních dvacet let nalezli koncem listopadu dělníci při pokládce potrubí nedaleko Jílového u Prahy. 

nález | Chotouň | třicetiletá válka

Dohledávka mincí v místě nálezu a ukázka nalezených ražeb (foto T. Smělý).

 

Při pokládce potrubí v areálu bývalého hospodářského dvora u obce Chotouň nalezli dva dělníci přibližně 8 kilogramů převážně drobných mincí z druhé poloviny 16. a ze začátku 17. století. Mince byly pravděpodobně ukryty ve dvou hliněných nádobách, které byly stavební technikou při vyjmutí ze země poškozeny. Depot obsahuje přibližně 4000 mincí a je složen z pestré směsice zejména německých, polských a českých ražeb a svým teritoriálním složením odpovídá jiným nálezům z počátku třicetileté války. Z českých ražeb jsou v souboru nalezených mincí zastoupeny zejména malé groše, vzácněji bílé a pražské groše. 

Nález byl brzy po odkrytí ohlášen pracovníkům Numismatického oddělení Národního muzea a Ústavu archeologické památkové péče středních Čech, kteří na místě provedli záchranný průzkum a dříve nalezený soubor doplnili o téměř dalších 200 dohledaných mincí. Historická hodnota nálezu je nevyčíslitelná, předpokládaná sběratelská hodnota na numismatickém trhu by pravděpodobně přesáhla jeden milión korun. Po odborném očištění mincí bude proveden znalecký odhad ceny a nálezci si pravděpodobně rozdělí několik set tisíc korun nálezného.

Reportáž České televize z místa nálezu si můžete otevřít zde.

Video z dohledávky pořídil Miroslav Kratochvíl z portálu www.detektorweb.cz

 

Fotografie použitá v upoutávce byla převzata z www.ceskatelevize.cz

Vylepšete článek a staňte se spoluautorem




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *