Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Vzácný chybotisk nebo jen tisková vada z výroby?

Martin Rozhoň - 26/11/2012 14:00 - Články

V neděli 25.11.2012 byla v jedné internetové aukci prodána 1000Kč bankovka ČR, tzv. „chybějící Palacký“ za vyvolávací cenu 150 000Kč.

bankovky | ČR | 1000 Kč | Palacký | chybotisk | vada tisku

Nedlouho po ukončení této aukce se na internetu i přímo mezi sběrateli rozběhla debata, zda je realizovaná cena reálnou cenou a zejména kam tuto zajímavou „vadnou bankovku“ vlastně správně zařazovat. O tomto „tiskovém zmetku“ z výroby se již v minulosti několikrát psalo a dle dnešních informací je s touto výraznou vadou známo asi kolem 5 nebo maximálně do 10 exemplářů. Některými sběrateli je srovnávána s chybotiskem 200Kč bankovky „Zaire“, jiní naopak upozorňují, že tyto dva tisky nelze srovnávat.

Pro zařazení obou tisků bude asi nejjednodušší porovnat důvod vzniku obou odchylek. U „Zaire“ byl při výrobě papíru omylem chybně zaměněn a použit ochranný proužek určený pro výrobu papíru pro bankovky Zairu a papír pak použit k tisku bankovek ČR. Dle toho bych zde souhlasil s označením chybotisk v nečastěji užívaném sběratelském smyslu. V případě odchylného tisku „Palacký“, vznikla závada neotištěním tmavě fialové barvy na vložený papír na celém či části jednoho či více tiskových listů bankovek během tisku na lícové straně, rubová strana je kompletní včetně číslovačů. Jednalo se tedy vadu v kvalitě provedení samotného tisku, nikoliv o záměnu části nebo některé fáze tisku bankovky (např. tisk jinou barvou nebo na bankovkový papír pro jiný nominál apod.). Jedná se tedy spíše o pouhou výraznou vadu kvality tisku bankovky (zmetek z výroby), vzniklou z důvodu použité tiskové techniky při tisku této bankovky.

Z těchto důvodů bych nezařazoval obě vady do stejné kategorie. Pro bankovku 200 Kč „Zaire“ bych použil označení jako chybotisk, naopak u vady 1000Kč „chybějící Palacký“ bych zůstal u označení výrazná „vada tisku“.


Použité fotografie byly převzaty z www.aukro.cz.




Diskuze k článku

chybotisky

s článkem nesouhlasím v řadě ohledů: - zajímalo by mě, odkud autor čerpal informace o počtu známých resp. maximálně existujících kusů, - autorovo chápání pojmu chybotisk je zvláštní, osobité. Podle autora je možné chybotiskem označit pouze bankovku, při jejíž výrobě byly použity (zaměneny) tiskové prostředky pro dva různé nominály zároveň. S tak úzkým výkladem pojmu nesouhlasím, - při tisku nedošlo k "neotištění tmavě fialové barvy" ale právě k vynechání jedné celé tiskové operace (fáze), hlubotisku, - právě u Zaire je obtížné mluvit o chybotisku, protože vada této bankovky nevznikla při tisku, ale při výrobě bankovního papíru. Jedná se tedy o chybotisk v nejširším možném významu slova, autor tvrdí opak, - autor k mému úžasu operuje s pojmy chybotisk a tisková vada (vada tisku) jako s dvěma odlišnými kategoriemi. Podle mě jsou oba pojmenováním jednoho a toho samého. -

25. 12. 2012 22:41

MR

Dobrý večer, děkuji za reakci na článek, ačkoliv je nesouhlasná. Co se týká počtu známých bankovek s touto výrobní vadou, měl jsem možnost vidět jeden exemplář u prodejce na veletrhu Sběratel v Praze několik let nazpět, jeden exemplář v dnes již neexistující soukromé sbírce a jeden kus vidět na xerokopii. Pokud k tomu připočtu bankovku prodanou na aukru, dostávám se k číslu 4 kusů. V článku byla podána informace „asi kolem 5 exemplářů“, což vystihuje i předchozí informaci. Vzhledem k tomu, že nevylučuji pravděpodobnost existence i dalších mně neznámých exemplářů, byl odhad na trhu existujících kusů definován jako „asi kolem 5 nebo maximálně do 10 exemplářů“. Tato výrobní vada vznikla s největší pravděpodobností pouze na jednom celém tiskovém listě pří tisku této bankovky, je však velmi nepravděpodobné, že by se zachovala větší část z takto zhotoveného počtu 24 kusů vytištěných vadných exemplářů a neukázaly se v minulých letech častěji na sběratelském trhu (bankovky 1000Kč byly tištěny v tiskových listech o 24 bankovkách - 6 řad o 4 sloupcích). Kategoricky si musím stát za tím, že chybotisk a tisková vada (vada tisku) jsou dvě zcela odlišné kategorie. Tvrdit (jak píše reagující uživatel „chybotisky“), že jde „o pojmenování jednoho a toho samého“, je jako míchat hrušky + jablka se stejným tvrzením. Co se týká definování pojmu „chybotisk“, podívejme se do blízkého oboru filatelie zabývající se již poměrně dlouhou dobu (více jak 100 let) také vlastně tištěnými ceninami a mimo jiné i terminologií při jejich sbírání, podobně jako je tomu kratší dobu u notafilie. Za chybotisky se zde označují ve většině případů známky vytištěné v odlišné barvě než byla známka oficialně vydána (dvě možnosti vzniku) nebo známka byla vytištěna na papír odlišné barvy, případně známka byla opatřena chybně přetiskem určeným např. pro známku jiné nominální hodnoty nebo např. vzniklou chybnou výrobou přetiskové desky. Velká škála ostatních chyb a vad z výroby poštovných známek jsou většinou označovány jako nahodilé vady, deskové vady nebo tiskové vady (výrobní vady). Mezi nahodilé a deskové vady jsou řazeny převážně vady (odchylky) ve vytištěné kresbě známek. Mezi tiskové vady (také nazývané výrobní), patří vady vzniklé při samotném tisku známek (nebo jiné výrobní fázi např. následné perforaci) a jsou tam řazeny například: dvojité tisky, nedotisky, posunuté tisky, nekompletní tisky (u vícefázových tisků), složky papíru, přeložky papíru, obtisky… atd. Do této poslední skupiny spadá zcela jednoznačně i uvedený chybný (nekompletní) tisk 1000 Kč bankovky. Zda budeme tuto vadu tisku v popisu označovat „závada neotištěním tmavě fialové barvy na vložený papír“(jak bylo uvedeno v článku) nebo „k vynechání jedné celé tiskové operace /fáze/“ jak uvádí oponent, již nezmění nic na zařazení takto vytištěné bankovky do tiskových (výrobních) vad tisku. S pozdravem Martin Rozhoň

26. 12. 2012 23:32

chybotisky

Jsem rád, že autor svůj původní odhad opravil, konkrétní informace o počtu kusů, tedy dosud evidované 4 při maximálním počtu 24, je, myslím, pro čtenáře přínosnější. Co se týče terminologie, nevím, co přesně je obsahem pojmu "chybotisk" v oboru filatelie, ale připustíme-li autorův výklad, stává se tento pro notafilistu nedosažitelnou metou, bankovka s proužkem Zaire budiž unikátní výjimkou. Jablka a hrušky spíše míchá a vytváří autor sám ve výše uvedeném bizarním článku založeném na hraním si s pojmoslovím. Čtenáře a potenciálního zájemce ani tak netrápí, jestli si kupuje chybotisk nebo podle autora "tiskovou vadu tisku", směrodatné pro něj budou právě údaje o výskytu a dostupnosti, například, že nejmenovaný online obchod tento zmetek už několik let nabízí za stejnou cenu a ve stavu o stupeň lepším.

27. 12. 2012 01:13

Martin Linzer

Dobry den mam nekolik 200 kc kde se komensky diva do leva a rok vyroby neni na hore ale v levo uprostred .kde se mam obratit nebo kde to muzu prodat .nebo to mam zanest do cnb.dekuji linzer. Dekuji za odpoved.rad bych se dozvedel vice pokud tak radsi mi zavolej te tel 731 30 10 41 .volat muzete kdy koliv .

29. 1. 2020 19:44

Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *