Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Dodávky nových bankovek z Ruska do Sýrie

Martin Rozhoň - 26/11/2012 18:00 - Články

Jaké bankovky byly vlasně dodány dodány v letních měsících do Sýrie? Jde snad o zcela nové emise?

bankovky | Sýrie | Rusko | Goznak

V dnešním internetovém zpravodajství byla zveřejněna informace, že během červnce až září letošního roku bylo do Sýrie z Ruska dodáno až 240 tun nových bankovek (zprávu naleznete zde). Z důvodu vyhlášení sankcí proti Sýrii ze strany Evropské unie, vypověděla rakouská tiskárna cenin Österreichische Banknoten und Sicherheitsdruck GmbH uzavřené smlouvy o dodávkách bankovek do válčící Sýrie. Vzhledem k této situaci uzavřely kompetentní představitelé syrské vlády pravděpodobně smlouvu s ruskou tiskárnou cenin Goznak, která dodatečně potvrdila, že tiskla v posledních měsících syrské bankovky. Dle reportéry získaných leteckých záznamů, mohlo být do Sýrie dopraveno až 240 tun v Moskvě nově vytištěných bankovek. Dle vyjádření syrské banky, by se mělo pouze jednat o nahrazování starých bankovek v oběhu, běžný bankovní provoz a chtějí udržet pod kontrolou současnou inflaci, která dosahuje dle odhadů 30-38%.

Jaké bankovky byly tedy v Goznaku tištěny se nikde neuvádí, ale dle neoficialních informací by se mělo jednat o nejběžnější bankovky hodnot 50, 100, 200 syrských liber (Pick 112-114) uvedené do oběhu v roce 2010 a bankovku 1000 syrských liber z roku 1997 (Pick 111). U této nejvyšší hodnoty je již i potvržen její výskyt a odlišnosti oproti předchozímu vydání.

Starší vydání bankovky 1000 syrských liber

 

Detail z nového dotisky bankovky 1000 syrských liber pořízeného v tiskárně Goznak

Jediným na první pohled znatelným rozdílem původní bankovky a tisku z ruského Goznaku, je jiný typ použitého číslovače, který je velmi odlišný. Zda jsou podobné odchylky i u dalších hodnot se zatím nepodařilo zjistit, což je pochopitelné vzhledem k současné relativně omezené možnosti vstupu pro cizince do oblastí s oběhem těchto nových bankovek.
 

Použité fotografie byly převzaty z www.reuters.com nebo banknotenews.com.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *