Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Zajímavý zkušební odražek vzácné medaile

Martin Rozhoň - 29/11/2012 15:00 - Články

V nedávné době se mi ozval jeden sběratel s prosbou, zda bych mu neuměl určit jednu záhadnou jednostrannou medaili. Zjištění bylo nakonec myslím zajímavé.

medaile | Aichholz | zkouška

Jedná se o jednostrannou olověnou ražbu na pravděpodobně olověném tenkém střížku o průměru 57mm a hmotnosti 21,01g. Na medaili je ve středové části vyobrazen rodový erb ozdobený dvěmi přilbicemi, heslem rodu „ESSE QVAM VIDERI“ na stuze a letopočtem 1897. Na vnějším okraji je opis: IN:BRVEDERLICHER:VEREHRVNG:EVGEN:VND:VICTOR (přeložitelné jako V bratrské úctě Evžen a Viktor). Dle vyobrazení ozubených kol jak ve znaku tak nad přilbicemi se dalo očekávat, že půjde pravděpodobně o některý z rodů významných průmyslníků povýšených často za zásluhy v průběhu 19. století do šlechtického stavu. Po delším hledání v různé literatuře zabývající se medailemi a ražbami 19. století se podařilo nakonec ražbu určit.

Jedná se o pravděpodobně zkušební odražek jedné ze stran dvoustranné poměrně vzácné medaile, která byla ražena u příležitosti 70. narozenin vídeňského průmyslníka, bankéře, politika a mecenáše jménem Vincenz rytíř von Miller zu Aichholz (*9. prosinec 1827, +14. prosinec 1913). Autorem medaile je známý medailér Anton Scharff. Oboustranná medaile v bronzu je citována například v literatuře: Loehr 289, Wurzbach 6309, Hauser 7676.

 


Vincenz von Miller zu Aichholz podnikal v průmyslu i na našem území, například v Ostravě-Hrušov společně s brněnským průmyslníkem C. Hochstetter založil První rakouskou továrnu na sodu. Dále třeba továrnu na celulózu ve Vratimově a jistě by se daly najít i další podnikatelské aktivity. V roce 1891 byl zvolen doživotním členem Panské sněnovny. Jako zajímavost lze jistě uvést, že od roku 1892 byl také víceguvernérem Rakousko-uherské banky.

 

Použitá fotografie byla převzata z www.wago-auktionen.de.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *