Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Výjimečný dukát Vladislava II. Jagellonského na prodej! /aktualizováno/

Martin Rozhoň - 15/12/2012 21:00 - Články

Chcete si koupit dukát Vladislava II. Jagellonského? Máte právě jedinečnou příležitost, jen si správně zvolte,  zda na Ebay nebo na Aukru. Nebo není to jedno???

přednášky | dukát | ebay | aukro |

Na mezinárodním aukčním webu Ebay.com byla 4.12. 2012 vystavena s vyvolávací cenou 1 € položka č. 370705421153, která samozřejmě rázem zaujala každého sběratele starých českých mincí. Jistě zaslouženě. Jedná se téměř jistě o pravý pražský dukát bez letopočtu českého krále Vladislava II. Jagellonského (1471-1516), s úhozem zejména na lícové straně mince se znakem. Příhozy na tuto zajímavou položku začaly hned naskakovat a dnes 12.12. 2012 večer posunuly aktuální částku za níž je mince dražena do výše 7700 € (tedy cca 200 000 Kč). A to nemusí být ještě zdaleka cena konečná.

 

Aukce končí až 14.12. 2016 v 20:42:50 SEČ a je vcelku běžné, že příhozy zadané na poslední chvíli několik vteřin před koncem časového limitu ještě cenu velmi významně zvýší. Důvěryhodnost této aukce podtrhuje znalost roky prověřeného prodejce z Německa, kterým není nikdo jiný než známá aukční firma Numismatika LANZ z Mnichova. O existenci mince ani o její pravosti tedy není téměř jistě pochyb.

 

Velkým překvapením proto pro mnohé návštěvníky na webu Aukro.cz bylo, když se na jejich stránce ukázala aukce č.2865253100 od prodejce z Prahy vystupujícím pod přezdívkou „katty2010“ , který nabízí prodej dle fotografie přesně této mince za vyvolávací cenu 350 000,- Kč s termínem ukončení aukce 16.12. 2012 v 20:55:36 SEČ. A jak je toto možné?

Vysvětlení může být více. Nejpravděpodobnější možností je, že prodejce „katty2010“ doufá, že minci na Ebay výhodně zakoupí a s patřičným ziskem na Aukru o dva dny později prodá jinému sběrateli. No není to báječný nápad? Nejednoho ale napadne myšlenka, co by se stalo, pokud by na Ebay koupil minci někdo jiný. Co by tedy dostal případný přihazující/vydražitel na Aukru? Ale proč by se toho prodejce bál.

Dovolím si zaspekulovat co by se teoreticky mohlo stát a nabídnu několik „hypotetických“ možností:
1/ aukce bude zrušena před koncem, jakmile prodejce zjistí, že minci na Ebay nezískal
2/ po ukončení aukce přijde oznámení, že mince byla ztracena (např. dětmi)
3/ po ukončení aukce přijde oznámení, že byla zjištěna nepravost nabízené mince
Jistě by šly doplnit i další podobné možnosti jak nedokončit obchod, ale zanechme už spekulací a nechme se překvapit, jak vše nakonec dopadne ve skutečnosti.

Můžeme na závěr jen zopakovat, že nabídka tohoto dukátu aukční firmou Lanz je po letech ojedinělou možností, jak získat tuto raritní českou ražbu krále Vladislava II. Jagellonského. Případnému sběrateli, který minci získá, můžeme jen gratulovat.

 

Lze konstatovat, že zájem o tuto ojedinělou českou ražbu předčil většinu odhadů. Docílená prodejní cena exempláře na Ebay se vyšplhala na neuvěřitelných 13 572 € (t.j. cca 345 000 Kč). Opět se potvrdilo, že zájem o výjimečné české ražby mezi sběrateli trvá a dosahují tedy velmi zajímavých cen.

 

Použité fotografie byly převzaty z www.ebay.com  a www.aukro.cz .




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *