Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Biafra, stát oblíbený u sběratelů bankovek

Martin Rozhoň - 14/12/2012 09:00 - Články

Pokud se zeptáte běžného člověka, kam by zařadil stát Biafra, většinou neví. U sběratelů bankovek budete mít však asi na správnou odpověď více stěstí.

bankovky | Biafra | Afrika

 

Africký stát Republika Biafra vznikla po převratu v jihovýchodní oblasti Nigérie na územích obývaných převážně příslušníky kmenů Igbo. Jedním z důvodů byly rasové nepokoje zaměřené na tyto kmeny, dalším důvodem byly pravděpodobně bohatá ložiska ropy na tomto území. Do vedení země se postavil podplukovník Chukwuemeka Odumegwu Ojukwu, který vyhlásil 30. května 1967 samostatnost území pod názvem Republika Biafra vzniklém podle bývalého názvu přilehlého zálivu (dnes záliv Bonny). Velikost státu byla 76 364 km2 a za hlavní město bylo zvoleno Enugu.
Vládu sice oficiálně uznalo jen několik převážně afrických států, politicky a materiálně se však na obou stranách vzniklé občanské války účastnilo mnoho zahraničních zemí. Biafře poskytla materiální i vojenskou podporu zejména Francie, Portugalsko, Jižní Afrika. Naopak Nigérii podporovala hlavně Velká Británie a Sovětský svaz. Počet obětí v následující válce je odhadován na několik milionů osob. Po obsazení značné části Biafry vojskem Nigérie, vláda 12(15). ledna 1970 kapitulovala a prezident Ojukwu odešel do exilu v Pobřeží slonoviny.

Důvodem oblíbenosti u sběratelů bankovek může být pohnutý osud tohoto státu, který byl ve své době celosvětově medializován. Pravděpodobnějším důvodem však bude možnost dosáhnout při sbírání kompletnosti sehnáním všech vydaných bankovek, což je u mnoha zemí s financemi z běžného příjmu nemožné. Vláda vydala ve dvou emisích celkem pouhých 7 různých bankovek, tištěných v zahraničí.

 

První emise v hodnotách 5 šilinků a 1 libra byla vydána v roce 1967. Hodnota 5 šilinků se dá získat i dnes při troše trpělivosti v zachovalosti UNC, naopak nominál 1 libra se na trhu vyskytuje v naprosté většině pouze v oběhovém stavu. Sehnat tuto vyšší hodnotu ve stavu UNC lze pokládat za velké štěstí a jistě bude stát i nemálo peněz.

 

Druhá emise vydaná v roce 1968 obsahovala již 5 nominálů o hodnotách 5 šilinků, 10 šilinků, 1 libra, 5 liber a 10 liber. První tři nižší hodnoty lze opět sehnat relativně lehce ve stavu UNC, poslední dvě vyšší hodnoty se však již hledají mnohem hůře. Relativně pravidelně lze získat ještě hodnotu 5 liber v oběhovém stavu, ve stavu UNC se však již získává poměrně špatně. Také výskyt nejvyšší hodnoty 10 liber  lze označit za celkem vzácný. U druhé emise z roku 1968, můžeme také nalézt o něco vzácněji u všech hodnot exempláře bez vytištěných sériových čísel na bankovce. Tyto bankovky bez číslovačů byly velmi pravděpodobně vyneseny z tiskárny po ukončení tisku bankovek a pádu vlády v Biafře. Ačkoliv není na bankovkách vyznačena tiskárna je velmi pravděpodobné, že byly pro Biafru vytištěny v Portugalsku podobně jako mnohé její poštovní známky. 
Tolik tedy o jedné dnes již spíše zapomenuté zemi a jejích bankovkách.

 

Použité fotografie byly převzaty z cs.wikipedia.org a z archivu autora.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *