Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Jubilejní stříbrná dvacetikoruna 1938

Martin Rozhoň - 20/12/2012 23:59 - Články

Pokud se vám zdá, že jste takovouto minci nikdy neviděli, váš dojem je správný - nikdy nebyla vyražena. V roce 1938 bylo ale skutečně její vydání připravováno, jak o tom svědčí dobové záznamy.

1938 | návrhy | 20 korun

Počátkem roku 1938 vypsalo ministerstvo školství na podnět ministerstva financí veřejnou soutěž na plastické návrhy pro stříbrné dvacetikoruny k výročí 20. let Českolovenska. Soutěž byla anonymní a účastnit se mohl kterýkoliv umělec se státní příslušností ČSR. Omezení motivu pro návrhy a zadání bylo toto:

Na líci mince bude střední státní znak republiky dokola s nápisem Republika Českoslovanská a to pokud možno v jedné řádce. Na rubu mince bude zobrazení, vystihující vhodným způsobem jubilejní ráz mince s vyznačením výročí 1918-1938 a nominální hodnoty 20 Kč. Lhůta pro podání návrhů do soutěže končila 20. května 1938 ve 12 hodin, dodány musí být na ministerstvo školství  na Prahu III., Maltézské náměstí.

Odborná část poroty hodnotíci přijaté návrhy byla ve složení: profesoři Karel Dvořák, František Kysela, Otakar Španiel, Dr. V. V. Štěch, Doc. Dr. Gustav Skalský. Odměny pro oceněné návrhy byly určeny za I. místo 10 000Kč, za II. místo 5 000Kč a za III. místo 3 000Kč. V soutěži dle ohodnocení odborné komise zvítězil návrh od akademického sochaře Josefa Jiříkovského, následovný návrhem akademického sochaře Karla Otáhala. Na třetím místě se umístil návrh akademického sochaře Karla Hollmanna. Porotou bylo dále doporučeno zakoupit za 2000 Kč návrh akademického sochaře Josefa Kaplického a návrh akademického sochaře V. Blažka. Za 1000 Kč byly zakoupeny i návrhy od akademického sochaře Josefa Jiříkovského, akademického sochaře V. Nejtka a akademického sochaře Josefa Palouška. Návrhy byly poté vystaveny pro veřejnost a těšily se značné pozornosti.

Tolik tedy pro mnohé méně známé informace o připravovné pamětní minci Českolovenska, jejímuž vydání bylo zamezeno nešťasnými historickými událostmi podzimu 1938.




Diskuze k článku

Vladimír Vladimírovič

Mince byla skutečně vyražena v několika exemplářích.

16. 1. 2019 13:10

Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *