Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Falza (novotisky) nouzovek Hospodářské banky v Travniku

Martin Rozhoň - 22/12/2012 23:59 - Články

Přibližně posledního půl roku se u obchodníků a sběratelů převážně ze zemí bývalé Jugoslávie objevují nabídky nepůvodních tisků nouzovek oblastního vydání  Travnik z Bosny a Hercegoviny.

Nouzovky | Travnik | Bosna a Hercegovina | padělky | Jugoslávie | novotisky

Již asi tři roky se snažím sesbírat a zdokumentovat podle rozsahů jednotlivých typů číslovačů toto oblastní vydání nouzovek Hospodářské banky v Travniku z období občanské války v bývalé Jugoslávii (odlišení jednotlivých variant číslovačů naleznete zde). Tohoto materiálu se v nabídkách z celého světa ukazuje stále méně a většinou se jedná o stále stejný materiál od několika málo obchodníků. Jaké bylo mé překvapení, když se před několika měsíci začaly ukazovat mně do té doby zcela neznámé varianty. Zpočátku jsem nepojal žádné podezření a spekuloval, zda díky značné odlišnosti nejde třeba o tiskové zkoušky předcházející samotnému vydání těchto nouzovek. S postupem času a stále se opakujícímu výskytu nabídek tohoto materiálu od různých prodejců zejména na Ebay jsem ale došel k závěru, že se jedná velmi pravděpodobně o padělky nebo novotisky těchto platidel. Vzhledem k tomu, že tyto nově zhotovené tisky jsem nebyl ochoten zakoupit, nemohu posoudit, zda jde o tisky nově zhotovené nebo nějak získané původní tiskové desky pro tuto emisi nouzovek.

K odlišení původních a dodatečných tisků,  jak je jistě zřejmé z níže vložených vyobrazení, jsou postačující zejména tři odlišnosti.

1/ Pro původní vydání bylo u jednotlivých hodnot použito vždy několik různých číslovačů a to až 8 různých (viz. studie zde), pro dotatěčné vydání bylo použito pouze jediného číslovače a to šestimístného číslovače 1. typu z II. nákladu. Stejný číslovač byl navíc použit pro všechny nominální hodnoty!
2/ U číslovače byl použit pro všechny hodnoty pouze jeden číslovací strojek, jak nám může doložit první levá číslice číslovace, která je u všech hodnot vždy na levé straně poškozena.
3/ Pro pozdější tisky bylo použito značně odlišných sytých odstínů barev, oproti původnímu vydání (většina hodnot dodatečných tisků je až ve dvou odstínech). Původní tisky mají v naprosté většině případů světlejší, někdy až „mdlé“, použité odstíny barev (válečná nouze), dodatečné tisky vždy nádherně jasné barvy a ostrý sytý tisk.

Zde tedy naleznete na obrázcích srovnání jednotlivých hodnot původního vydání (vždy první obrázek vlevo) a dodatečných tisků (vždy druhý obrázek vpravo).

 


 

 

 

 

 

 

Tento článek je jen takové malé varování, protože různých výrobků  snažících se vytáhnout peníze z kapes sběratelů se dnes na světovém trhu i u nás vyskytuje mnohem více. Bylo by však, myslím, škoda, sponzorovat různé prodejce nákupem těchto bezcenných výrobků.


Použité fotografie byly převzaty z Ebay.com a ze sbírky autora.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *