Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Bankovka 100 dolarů Dokdo Islands 2012

Martin Rozhoň - 3/1/2013 09:00 - Články

O jaký stát se jedná i nakolik je vydání této bankovky skutečně potřebné, na to se pokusíme odpovědět v tomto článku.

bankovky | Dokdo | Korea | Japonsko | soukromé vydání

Již několik let se v nabídkách obchodníků s bankovkami ukazují vydání bankovek pro různé samostatně neexistující státy či různá území, snažící se případnému kupci navodit dojem legálního oficiálního místního platidla a následně tak i prodat výrobek do sbírek. Namátkově můžeme jmenovat vydání pro oblasti: Antarctica, Arctic Territories, Amazonia, Beringia B.C., Jason Islands, El Yucatania Maya, New Jason Islands a jistě i mnohá další pochybná soukromá vydání, snažící se vydělat na neznalosti sběratelů. V poslední době se na trhu začalo ukazovat nové vydání pro Dokdo Islands v několika různých nominálních hodnotách a na Ebay se již vyskytla i nabídka míncí tohoto území. Sám jsem se o bankovce dozvěděl zcela náhodou, když jsem jednu obdržel jako bonus při nákupu po internetu od obchodníka s bankovkami z Asie. Kde tedy ostrovy Dokdo leží a mohou tam bankovky skutečně platit?


Dokdo Islands jsou malá skaliska vystupující z moře v oblasti mezi Koreou a Japonskem na souřadnicích 37°14′ severní šířky a 131°52′ východní délky. Jsou známy také pod názvy Liancourt Rocks nebo Takeshima. Skládají se z asi 35 malých skalnatých ostrůvků o celkové ploše 0,18745 km² a nejvýše položené místo se nalézá 169 metrů nad mořem. Dva hlavní ostrovy se nazývají Seodo a Dongdo. Nejbliže k nim leží korejský ostrov Ullung-do ve vzdálenosti 87 km, dále jsou to japonské ostrovy Oki vzdálené 157 km.

Co se týče osídlení, v současnosti tam dle dostupných informací trvale žije pouze jeden starší korejský rybářský pár a na strážní službě se tam pravidelně střídá několik korejských policistů či úředníků, jejichž pracovní náplňí je především obsluha místního majáku a symbolická reprezentace Korejské republiky.
Z tohoto lze celkem jasně odvodit, že oprávněnost či potřeba vydávání jakýchkoliv místních platidel není nutná a pro případné finanční operace je užívána korejská měna.
I zde tedy platí, že při případné koupi těchto výrobků nezískáte místní platidlo, ale tisk určený pouze pro sběratele. Nelze mu však upřít jistou zeměpisnou zajímavost nebo pro někoho možná netradiční výtvarné provedení.
 
Použité fotografie byly převzaty z Wikipedie nebo sbírky autora.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *