Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Novoroční přání Josefa Šejnosta Frantovi Anýžovi

Tomáš Smělý - 11/1/2013 10:45 - Materiály

Šťastný nový rok 1932 přeje se srdečným pozdravem oddaný Šejnost ... Novoroční přání slavného medailéra neméně slavnému návrháři a majiteli významného kovozpracujícího závodu, navíc s vyobrazením medaile hudebního skladatele Vítězslava Nováka.

medaile | Anýž Franta | Šejnost Josef | novoročenka

 

Tři velikáni českého uměleckého světa první poloviny 20. století se sešli na novoroční pohlednici, kterou 31.12.1931 odeslal Josef Šejnost svému o dva roky mladšímu vrstevníkovi,  kolegovi a obchodnímu partnerovi Frantovi Anýžovi. Za motiv novoročenky zvolil Josef Šejnost jím navrženou medaili k šedesátinám Vítězslava Nováka.

 

Novoročenka je adresována do pražských Holešovic, kde v ulici U Průhonu zakoupil Franta Anýž (1876-1934) v roce 1910 rozsáhlé pozemky a v následujících letech vybudoval významný kovozpracující závod, největší svého druhu ve střední Evropě. Mezi numismatiky a sběrateli jsou populární zejména Anýžovy novoročenky v podobě kovových medailí a plaket navrhované předními českými medailéry. Tyto představují úchvatnou galerii od secese až po modernu třicátých let. Více o životním příběhu a realizacích  Franty Anýže si můžete přečíst zde. U příležitosti výstavy Franty Anýže v Obecním domě v Praze byla v roce 2004 vydána též odborná publikace (Křížová, A.: Franta Anýž (1876-1934). Praha : Obecní dům).

Anýžova novoročenka pro rok 1914 navržená Stanislavem Suchardou

 

Josef Šejnost (1878-1941), český akademický sochař a medailér,  je tvůrcem dlouhé řady mezi sběrateli oblíbených medailí a plastik. Soupis medailérských prací Josefa Šejnosta publikoval v roce 1977 Eduard Polívka (Polívka, E.: Josef Šejnost (1878-1941), soupis medailérských prací.  Informace pro členy ČNS, únor 1977). Monografii o medailérské tvorbě Josefa Šejnosta a jeho syna Zdeňka z pera Jiřího Boháče vydalo v roce 2011 Muzeum Vysočiny v Pelhřimově (Boháč, J.: Medaile a plastiky. Josef a Zdeněk Šejnostovi.). Není bez zajímavosti, že v roce 1926 se Josef Šejnost zapojil do diskuse okolo tzv. svatováclavského denáru (Šejnost, J.: Příspěvek k mincovní technice českých denárů a otázka denáru knížete Václava svatého. Numismatický časopis československý 2, 35–47).

Podstatná část pozůstalosti po otci a synovi Šejnostových je uložena v Muzeu Vysočiny v Pelhřimově. To spravuje též rozsáhlou sbírku medailí a plaket těchto umělců. V prostorách zámku Říčanských z Říčan v Pelhřimově můžete navštívit též rozsáhlou expozici věnovanou medailérské tvorbě obou Šejnostů.

 

Ukázka medailérské tvorby Josefa Šejnosta: medaile Maxe Švabinského

 

Použité fotografie byly převzaty z www.czechdesign.cz, www.aurea.cz, www.numismatici.cz.

 

Vylepšete článek a staňte se spoluautorem




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *