Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Šťastný nálezce odměněn. Nález brakteátů u Hradce Králové.

Tomáš Smělý - 8/2/2013 20:04 - Nálezy

Při podzimní procházce nalezl student z Hradce Králové poklad z konce 13. století.

denáry | Václav II. | nález | brakteáty | nálezné | Přemysl Otakar II.

Nečekané překvapení čekalo výletníka v listopadu 2011 na Nechanicku u Hradce Králové. V náhodně nalezeném předmětu rozpoznal nálezce neobvyklou starou minci. Tu odevzdal  archeologickému oddělení Muzea východních Čech v Hradci Králové. Při následném terénním průzkumu bylo v místě nálezu zajištěno dalších přibližně 260 kusů mincí – brakteátů a denárů. Celý  nález byl předán následně soudnímu znalci k vyčíslení ceny. Poctivému nálezci pak byla po necelém roce vyplacena Krajským úřadem Královéhradeckého kraje odměna ve výši téměř 150.000,- Kč.

Nález obsahuje ražby Přemysla Otakara II. (1253-1278) a Václava II. (1278-1305) – 18 velkých brakteátů, přibližně 140 středních brakteátů, několik brakteátových svitků, velké množství zlomků, 105 dvoustranných denárů a jeden stříbrný slitek. Vzhledem k tomu, že nález byl náhodně vyorán v neznámé době a následně vláčen po poli, většina ražeb, zejména křehkých brakteátů byla bohužel značně poničena. I tak se podařilo určit přes 100 kusů brakteátů a denáry jediného typu s motivem polopostavy panovníka. Zajímavá je přítomnost moravských brakteátů, kterých je v nálezu nejméně šest kusů.

Historická hodnota nálezu je nevyčíslitelná. Jednak je pravděpodobné, že byla zachráněna větší část nálezu a pak nálezů podobného složení bylo doposud vědecky zdokumentováno pouze několik. Denárová složka je zcela ojedinělá, doposud byly tyto denáry známy z nálezů pouze ve výrazně menším množství. Nález nyní čeká detailní dokumentace a historické zhodnocení. Věříme, že s detailním popisem se bude mít možnost badatelská i sběratelská veřejnost seznámit co možná nejdříve.




Diskuze k článku

Tomáš Jánský

Ten člověk co tu minci našel je super. Takových podctivích lidí je u nás v republice bohužel jako šafránu. Je skvělé že si minci nenechal a odevzdal ji do muzea. Jemu patří obdiv a úcta.

15. 10. 2013 10:55

Katy

Tak takových lidí je víc, ovšem nedoceněni. https://www.youtube.com/watch?v=lnFeZO_0nZc

25. 9. 2022 17:46

Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *