Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Nová replika kroměřížského tolaru ze 17. století

22.2.2013, Kroměříž Martin Rozhoň - 11/2/2013 10:00 - Články

Česká mincovna pokřtí v Kroměříži repliku, kterou vyrazila podle originálního tolaru biskupa Liechtensteina ze sbírek olomouckého Arcibiskupství. Replika vychází v rámci cyklu Hold historickým mincovnám, který připomíná slávu mincmistrů z Čech, Moravy a Slezska.

replika | Kroměříž | tolar | Liechtenstein

Mincovnictví v Kroměříži má bohatou historii. „Největšího významu i rozsahu produkce dosáhla kroměřížská biskupská mincovna v době biskupa Karla z Liechtensteina (1664-1695).  Přes dlouhodobou snahu císaře Leopolda I. omezit v rámci habsburské monarchie činnost nevládních mincoven, provozovaných světskými i církevními knížaty, dodávala kroměřížská biskupská mincovna do oběhu ohromné množství běžných mincí,“ upřesnil profesor Petr Vorel, který pro Českou mincovnu připravuje odborné podklady pro cyklus Hold historickým mincovnám. Replika kroměřížského tolaru z roku 1683 představuje mimořádně zdobnou barokní reprezentační minci. Výjimečná je především rubová strana, která nese složitou heraldickou výzdobu, jejíž základ tvoří štít se znakem olomouckého biskupství, na jehož střed je položen rodový erb Liechtensteinů-Castelkornů. Nad tímto znakem jsou umístěny biskupská mitra a berla spolu s knížecí korunou a mečem - symboly duchovní a světské moci olomouckých biskupů.

Slavnostní křest pořádá mincovna ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc – Arcidiecézním muzeem Kroměříž. „Křest se uskuteční 22. února od 17:00 hodin stylově v prostorách historické biskupské mincovny. Součástí křtu repliky budou i odborné přednášky týkající se historie kroměřížské mincovny. Česká mincovna vyrazí 1 000 kusů replik, prodává je za 1 450 Kč/kus. Repliku tolaru bude možné zakoupit na místě.  

 

Použité informace a fotografie byly převzaty z www.mint.cz.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *