Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Obrácený vodoznak na bankovce 100 euro

Martin Rozhoň - 14/2/2013 12:00 - Články

Platné eurobankovky již dnes sbírá dle tiskových desek a sérií relativně dost sběratelů. I zde lze však přes přísnou kontrolu v tiskárnách nalézt chybné tisky bankovek v oběhu.

euro | ebay | bankovka | Finsko

Asi před týdnem byla jedním prodejcem ze Slovinska vystavena na stránce Ebay.com pod č. 261166278487 jedna chybně vytištěná 100 eurová bankovka. Jednalo se o bankovku v oběhovém stavu, která byla vytištěna chybně na bankovkový papír, který byl do tiskového stroje vložen obráceně tak, že vodotisk se vyskytuje téměř na správném místě, pouze je obrácený „vzhůru nohama“.

Prodejcem byla bankovka dle výrobního kódu identifikována jako vytištěná pro národní banku ve Francii a následně tuto informaci prodejce v textu opravil na bankovku vytištěnou pro Finsko. Předpokládejme, že opravená informace je již správná, neboť z relativně malého obrázku nelze tuto informaci ověřit.
Vzhledem k poměrně velké oblibě podobných výrazných chybotisků u sběratelů je trochu s podivem, že v této aukci, která včera končila, byla dosažená konečná částka pouze 353 €uro. Je přece jenom nepravděpodobné, že by se podobných chybných tisků dostalo do oběhu větší množství.


Použité fotografie byly převzaty z www.ebay.com.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *