Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Chyboražba slezského 15 krejcaru

Martin Rozhoň - 25/2/2013 10:00 - Články

Při výrobě razidel pro ražbu mincí se „řezači želez“ čas od času podařilo do opisu udělat pravopisnou či jinou textovou chybu. Zde je jedna z nich.

chyboražba | Slezsko | Lehnice | Břeh | 1664 | piastrovci | 15 krejcar | Jiří

V gotickém období ražby mincí byl výrobce razidel velmi často negramotný a text pravděpodobně opisoval dle nějakého vzoru (kresby či mince), nejednou si text zkracoval dle potřeby, jak se mu písmenka vešla při výrobě do prostoru razidla. Různých chyb v opisech se proto v tomto období vyskytuje relativně velké množství, jak můžeme doložit například na pražských groších. V renesančním období, kdy vzdělanost byla již výrazně vyšší, nacházíme podobné chyby na mincích většinou jen vzácně a to platí i pro následné období baroka. V nedávné době jsem měl možnost vidět v soukromé sbírce slezských knížecích mincí zajímavou chyboražbu, kdy byla pravopisná chyba přímo ve jménu vydavatele ražby, což jistě není častá záležitost.
Jedná se o 15 krejcar slezského knížectví Lehnice-Břeh z roku 1664, kde byl vydavatelem mince Jiří III. Břežský († 1664), lehnicko-břežský kníže původem z rodu slezských Piastovců.
Jak je vidět na přiloženém obrázku, na lícní straně mince bylo jméno knížete zkomoleno na „GEORIGIUS“ místo správného „GEORGIUS“. V dostupné literatuře se mi tuto chyboražbu nalézt nepodařilo a je tedy možné, že se zde jedná o první zaznamenaný exemplář.
Kolik bylo těchto chyboražeb vyraženo není známo, je ale nepravděpodobné, že by hrubka ve jménu knížete ušla pozornosti na dlouho. Je také otázkou, jak dlouho bylo razidlo k ražbě užíváno i z toho důvodu, že kníže již v tomto roce zemřel. Pravděpodobně těchto chybných mincí tedy nebylo vyraženo mnoho a proto také unikaly léta pozornosti sběratelů.


Obrázky byly převzaty z archivu autora .




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *