Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Zkusmý tisk, chybotisk nebo neznámá varianta ?

Martin Rozhoň - 5/3/2013 20:00 - Články

Na tuto otázku se může pokusit odpovědět každý z Vás, podívejme se tedy na známé informace.

chybotisk | Jugoslávie | BaH | varianta | specimen | Zenica | nouzovka

Převážně v průběhu občanské války v bývalé Jugoslávii bylo vydáno v oblastech konfliktu pro místní oběh více různých lokálních vydání bankovek/nouzovek. Jedním z mnoha vydavatelů byla také velká železárna u města Zenica (dnes cca 147 000 obyvatel) v oblasti Bosny a Hercegoviny. Vydáno bylo postupně více emisí vždy o několika hodnotách. Tyto nouzovky byly velmi pravděpodobně vzhledem k výši nákladu přijímány nejen v obchodě zamotné železárny, ale i ve většině města a přilehlém okolí.
U emise vydané dle literatury v roce 1991(?92) v hodnotách 500, 1000, 2000, 5000 a 10 000 dinarů byl nominál 1000 dinarů vytištěn v modro/černé barevné kombinaci doplněné červenofialovým číslovačem. Tuto kombunaci uvadí například také katalog Borny Barace (2002) pod katalogovým číslem B153.

V nedávné době jsem měl však možnost vidět v jedné soukromé sbírce také exemplář nominálu 1000 dinarů v velkým červeným šikmým přetiskem SPECIMEN. Exempláře s tímto přetiskem katalog Barac neuvádí, další specializovaný katalog Fritzinger/Klotz zná pouze exempláře s přetiskem bez číslovače.

Toto by však nebylo asi tolik divné jako to, že exemplář je vytištěm v zeleno/hnědé barevné kombinaci. Tato barevná kombinace je v literatuře kterou znám zatím nepopsána s přetiskem ani bez něj.

Kdy a proč mohla tato varianta vzniknout? Napadají mne následující možnosti.
1/ Jedná se o zkušební tisk, který byl později přetištěn SPECIMEN a použit jako vzor nouzovky. Od tohoto specimenu jsou mi známy dva exempláře, každy s jiným použitým číslovačem, pro což by nebyl asi u zkušeního tisku důvod.
2/ Jedná se o chybotisk použitých barev. Je však zarážející, že by bylo použito omylem najednou obou odlišných barev.
3/ Jedná se o literaturou dosud neznámé vydání nebo jeho vzácnou variantu v části nákladu, která byla zcela náhodou použita pro specimen.
Která možnost je tedy správná? Na tuto otázku zatím neznám odpověď, všechny uvedené možnosti zatím nelze vyloučit, ale ani s jistotou potvrdit. Lze pouze konstatoval, že i dnes lze nalézt ve sbírkách literaturou dosud nepopsané exempláře lokálních bankovek z této nedávné historie.

 

Obrázky byly převzaty z archivu autora .




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *