Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Komenský na nové medaili Pražské mincovny

Martin Rozhoň - 15/3/2013 00:00 - Články

Světoznámého českého pedagoga a posledního biskupa Jednoty bratrské Jana Ámose Komenského (28. března 1592 – 15. listopadu 1670) připomíná zlatá a stříbrná medaile z produkce Pražské mincovny. Autorem návrhu je jablonecký výtvarník Vojtěch Dostál.

medaile | Pražská mincovna | Komenský

Na lícní straně medaile je umístěn portrét Jana Ámose Komenského vytvořený podle historických pramenů. Vlevo v opisu se nachází jeho jméno, vpravo pod vlasy letopočty 1592 a 1670, a také značky mincovny, autora a puncu. Motivem rubové strany je pak titulní stránka jeho asi nejznámějšího díla „Orbis sensualium pictus“ (Svět v obrazech) v německém vydání s ilustracemi Paula Creutzbergera. V mezikruží je učencovo heslo a doporučení: Omnia sponte fluant absit violentia rebus, což znamená - Vše nechť volně plyne, bez násilného řešení“ , jiné překlady moudrost formulují nepatrně odlišně, ale podstata zůstává zachována (například: Všechno ať samo plyne, ať ve věcech násilnost není).
Stříbrná verze má průměr 37 milimetrů a váží rovnou trojskou unci (31,1 gramu), zlatá má hmotnost poloviční a její průměr je 28 milimetrů. Obě ražby, jak stříbrnou, tak i zlatou, razí mincovna v provedeních proof i běžná kvalita z kovu o vysoké ryzosti. K medailím dodává Pražská mincovna certifikát tištěný ve Státní tiskárně cenin.

 

Stříbrná/ zlatá pamětní medaile z cyklu Kalendárium 2012

autor: Vojtěch Dostál, DiS.
rytec: Tomáš Lamač
ražba: Pražská mincovna a.s.
průměr: 37mm / 28mm
hmotnost: 31,1 g, 16,5g
ryzost: 999/1000 Ag  / 999,9/1000 Au
hrana: hladká, číslovaná
náklad proof: 368 ks (Ag) 156 ks (Au)
náklad b.k. : 74 ks (Ag) 67 ks (Au)

 

Použité fotografie byly převzaty z www.prazskamincovna.cz.

Vylepšete článek a staňte se spoluautorem




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *