Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Setkání ČNS, pobočky Pražské groše v Kutné Hoře

Martin Rozhoň - 18/3/2013 10:30 - Sběratelské srazy

Jako již několik posledních let se i tento rok konalo setkání členů této pobočky a jejich přátel v Kutné Hoře. Letos proběhlo v sobotu 16.3.2013.

přednášky | ČNS | Pražský groš | Kutná Hora | setkání

Na setkání přijelo letos kolem 15 účastníků z mnoha míst Čech a Moravy. Neboť oficiální setkání bylo naplánováno až na 13 hodin, někteří navštívili ráno cestou burzu v Havlíčkově Brodě a na setkání v Kutné Hoře přijížděli tedy již i s novými „úlovky“ do sbírky. První účastníci se začali potkávat kolem 11:30 při prohlídce města a nedlouho poté se přesunuli do zamluveného salonku v hotelu Mědínek.
Posíleni dobrým obědem členové pobočky zahájili oficiálně schůzi. Nejprve byly řešeny záležitosti kolem pobočky nutné pro uzavření roku 2012, následně přijaty potřebné náležitosti pro rok 2013. Kolem 15 hodiny začaly být s pomocí projektoru uváděny předem domluvené zajímavé odborné numismatické přednášky.

Prvních dvou se ujal Pavel Gregor (Černé peníze Ludvíka Jagellonského a jejich nejnovější typologie / Peníze se lvem a návrh na jejich řazení). Další přednášku zaměřenou na zajímavé období ražby grošů Jana Lucemburského včetně představení dosud neznámých variant a návrhu úprav části dosud užívané starší typologie, přednesl Jan Cihlář. O všechny tři byl mezi účastníky velký zájem. Po celé odpoledne se mezi účastníky konaly také jak prohlídky částí sbírek jednotlivých členů, tak i výměny přebytků, takže mnoho účastníků obohatilo své sbírky také o nové zajímavé přírůstky.
V podvečer začala část účastníků postupně odjíždět nazpět domů, část měla zajištěno ubytování a tak debata na mnohá témata probíhala až do pozdních večerních hodin. Za sebe mohu prohlásit, že se jednalo o příjemně strávený den a věřím, že podobný názor měla většina účastníků akce.

Máte-li zájem stát se členem této pobočky, bližší informace naleznete zde.

Použité fotografie byly poskytnuty jejich autory - Richter a Rozhoň.

 




Diskuze k článku

kacuro

Ano, setkání se velmi vydařilo po odborné i společenské stránce. Těším se na další ročník.

18. 3. 2013 12:07

Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *