Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Vzácná ražba Nových Čech – fenik Václava IV. (1378-1400) z mincovny Windsheim

6.4.2013, Praha Jiří Militký - 19/3/2013 23:00 - Články

V nabídce 59. aukceČNS Praha je zastoupena také velice vzácná drobná vrcholně středověká ražba pocházející z území Nových Čech. Vzhledem k mimořádnému významu uvedené mince je vhodné se jí blíže věnovat a zasadit jí do širších souvislostí.

aukce | Praha | Windsheim | fenik | ČNS

Součástí říšské politiky Karla I. (1346–1378) bylo mj. také vytváření soustavy majetkových držav na území západně od Čech. V době své císařské korunovace (1355) přivtělil 30 hradů, měst a drobných panství v Horní Falci k zemím Koruny české. Tím byl položen základ území, které je nazýváno jako Nové Čechy. I později, až do roku 1363, však byly v hornofalckém prostoru získávány další državy. Nešlo však o vytváření souvislého území, ale síť opěrných bodů souvisejících především s komunikací z Čech do Norimberka a dále do Porýní. Správním centrem se nejprve stalo město Sulzbach. Po roce 1373, po násilném získání Braniborska Karlem I., přenechal Karel jižní část Nových Čech jako vyrovnání s Otou Braniborským. Novým sídlem hejtmana české části Nových Čech se stalo město Auerbach. Konec Nových Čech souvisí s pasivní říšskou politikou Václava IV., který v roce 1400 ztratil titul římského krále, Auerbach padl do rukou Ruprechta III. a tím byly Nové Čechy definitivně ztraceny pro svazek zemí Koruny české. 1
     Důležitými hmotnými prameny pro historii Nových Čech představují mince.   V rámci Nových Čech tři mincovny produkovaly své ražby ve jménu českých králů – Lauf, Erlangen a Auerbach. Šlo především o feniky, jiné nominály jsou velice vzácné. Součástí Nových Čech byly také državy ve Středních Francích a dvě z nich, Heidingsfeld a Windsheim razily rovněž mince ve jménu českých králů.          
     Mincovnictví Nových Čech je stále poměrně nedostatečně zmapováno. Zásadní mezník ve zpracování této problematiky představuje soupisová práce Z. Nechanického. Do té doby bylo toto téma širší sběratelské veřejnosti prakticky neznámé a nedostupné. Dílo Z. Nechanického skutečně detailně mapuje materiál zveřejněný ve staré německé literatuře, nicméně postrádá obsáhlejší obrazovou přílohu – ta v době sepsání práce prostě nebyla z starší literatury k dispozici. Je tedy zřejmé, že mincovnictví Nových Čech čeká na nové detailní zpracování, opřené již o fyzický materiál a nikoliv pouze o staré literární popisy. Protože jde o mince vesměs velmi vzácné, je každý nový přírůstek materiálu vítaný. Z tohoto pohledu velice cenný je i zde prezentovaný fenik.
    

Jde o sběratelsky mimořádně vzácný fenik řazený J. Háskovou3 i Z. Nechanickým4 do mincovny Windsheim. Jde o jednostrannou ražbu s obrazem heraldické orlice s hlavou doleva s výrazným dlouhým jazykem (0,28 g; 15,8 x 14,2 mm). Orlice nese na prsou písmeno W – to je právě indikátorem jeho windsheimského původu. Mince patří do skupiny jednostranných ražeb franckého rázu, které zavedl Václav IV. roku 1396 – tehdy zrušil výrobu mincí se čtyřrázem a zahájil produkci kruhových ražeb. Sledovanou ražbu lze tedy velmi dobře datovat do rozmezí let 1396 až 1400. V rámci mincovnictví Nových Čech představují feniky z Windsheimu mimořádnou raritu. Z Nechanický zachytil pouze dva exempláře ze sbírky Karla Chaury5, pocházející z nálezu v Dillingen – do sbírky byly zakoupeny v roce 1924 v aukci Cahn. Z. Nechanický označil tento typ oprávněně jako RR.
     Závěrem lze tedy shrnout, že nabízený fenik představuje velmi vzácnou numismatickou památku z posledních let české správy Nových Čech. Každý nový exemplář windsheimských feniků je z vědeckého i sběratelského hlediska velmi cenný. Nyní se tedy nabízí jedinečná příležitost získat tuto minci do některé ze sbírek a obohatit ji tak o skutečnou raritu mezi vrcholně středověkými bohemikálními ražbami.      

 

1 Stručně k historii: Nechanický, Zdeněk: Mincovnictví Nových Čech (České Falce) za Karla I. a Václava IV. v letech 1356–1400. Hradec Králové 1998, s. 4–6.
2 Nechanický, Z.: Mincovnictví Nových Čech.
3 Hásková, Jarmila: Pražské groše 1300–1526. České, moravské a slezské mince 10.–20. století. Národní muzeum v Praze. „Chaurova sbírka“. Svazek III. Praha 1991, s. 51, č. 164–165.
4 Nechanický, Z.: Mincovnictví Nových Čech, s. 72, č. 219.
5 Hásková, J.: Pražské groše 1300–1526, s. 51, č. 164–165.




Diskuze k článku

Lenka

Mohu se zeptat, jakou hodnotu může takováto mince mít?

26. 1. 2019 11:07

Tomas Nedbalek

Cena dle zachovalosti 2000-4000Kč, v případě opravdu pěkného stavu 7000Kč.

30. 3. 2023 11:46

Ondřej

Tomáš Nedbalek... zabývám se mincemi Nových Čech a tenhle fenik znám pouze ve čtyřech exemplářích,takže ta cena co zde píšeš mi přijde tak trochu z cesty.Ale jestli máš nějaký v opravdu pěkném stavu, tak bych jich pár kousků po 7000.- koupil.

16. 4. 2023 17:10

Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *