Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Poklad stříbrných mincí z Boskovicka.

Martin Rozhoň - 21/3/2013 14:00 - Nálezy

Tiskem a televizním zpravodajstvím proběhla včera a dnes zpráva o zabavení velkého nálezu  stříbrných mincí z třicetileté války. Policii na stopu přivedly neshody mezi nálezci.

mince | poklad | nález | zabavený

Prohlédněte si fotografie v galerii.

 

Při amatérském detektorovém průzkumu pomocí detektoru kovů objevili dva nálezci na Boskovicku na vrchu Zlatník poklad stříbrných mincí ukrytých v době třicetileté války.  Nečekaně nabytý poklad v tržní ceně statisíců korun se nakonec jednomu z nálezců stal osudným. Příčinou byly neshody mezi nálezci způsobené rozdílnými názory na budoucnost pokladu. Nespokojenost jednoho z nálezců skončila oznámením na Policii ČR a předáním nálezové dokumentace. Vzhledem k tomu, že větší část pokladu byla v té době již rozprodána, bylo právě toto svědectví pro další vyšetřování klíčové.

Mince byly do země uloženy v keramickém džbánu, otočeném dnem vzhůru. Hmotnost mincí byla okolo 6 kg a celkové množství se mohlo pohybovat okolo 5000 kusů. Policie ČR zajistila přibližně 2200 mincí v hmotnosti okolo 1,6 kg. V té době však nález obsahoval víceméně jen drobné ražby, dopočtení celkové hmotnosti a celkového počtu kusů proto může být jen orientační. Po zabavení nálezu byly mince předány numismatickému oddělení Moravského zemského muzea, které bylo úředně požádáno o provedení znaleckého odhadu.

Nález obsahoval pestrou směsici ražeb a jeho složení je do značné míry charakteristické pro nálezy z období třicetileté války. Vedle domáci složky, reprezentované menším množstvím českých tolarů a českou drobnou mincí od poloviny 15. století, obsahoval nález velké množství ražeb z prostoru střední a západní Evropy. 

Krátkou reportáž České televize nejen o boskovickém nálezu můžete shlédnout zde. Mírně povzbudivou zprávou je sebereflexe oficiální muzejní a akademické sféry, která si již ve své valné většině uvědomuje, že jedinou cestou, jak zachránit archeologické nálezy a cenná historická data, je spolupráce amatérských hledačů s profesionály a úprava výše nálezného na úroveň reálné tržní ceny.

Použité fotografie byly převzaty z www.novinky.cz a www.idnes.cz (Policie ČR).




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *