Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Nová varianta pražského groše Ludvíka Jagellonského

Martin Rozhoň - 3/4/2013 09:00 - Články

Dne 24.3.2013 byl na ebay jako položka č. 310632574265 vydražen za 408€ velmi zajímavý pražský groš.

aukce | Pražský groš | ebay | Ludvík | Jagellonci | neznámá varianta

Jednalo se o pražský groš Ludvíka Jagellonského pocházející z mincovny v Kutné Hoře a ne mnohem běžněji se v nabídkách ukazující některý z typů mincovny v Jáchymově. Prodávaný groš byl bohužel ve velmi špatné zachovalosti a tak mnohé z dražitelů i přihlížejících překvapila vysoká cena dosažená v této aukci. Zajímavá na této minci je ale zejména skutečnost, že prodávaný exeplář pochází z dosud neznámé kombinace pro ražbu použitých razidel.
Pokud se budu držet typologie dnež jiš velmi zastaralé, ale zatím jediné rozsáhlejší souhrnné studie na tyto ražby od Jarmily Háskové (Pražské groše z let 1471-1526 Vladislav II. a Ludvík I., vydáno 1971 ), tuto minci v ní nenaleznu. Pro líc mince bylo použito razidla popsaného u typu Hásková II.a/2, pro který je typické zakonšení opisu na této straně slovem BOEMIE a pro rubní stranu razidla jako u typu Hásková II.a/1, který má jako jediný v opisu této strany ve slově PRAGENSES použité malé písmeno A vložené do písmene G.
Zde se již opakovaně ukazuje, že více jak čtyřicet let stará typologie těchto zajímavých a vzácných mincí by si zasloužila od specialistů na tyto ražby nové pečlivé zpracování. Nezbývá než doufat, že se tohoto záslužného úkolu někdo v brzké době ujme.


Použité fotografie byly převzaty z www.ebay.com.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *