Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Unikátní český 15dukát v aukci AUREA Numismatika

Roman Veselý - 15/4/2013 10:00 - Články

Za mimořádnou numismatickou událost lze označit nadcházející dražbu 15dukátu, raženého za vlády císaře Matyáše (1611 – 1619).

aukce | Praha | Aurea | mince | 15 dukát

Jde o minci unikátní – její existence byla donedávna známa pouze z katalogu Miller zu Aichholz 1 , ovšem bez bližší citace. Do Halačkova soupisu českých ražeb tolarového období se dostala až v roce 2002 v jeho I. dodatku pod číslem 636a, pravděpodobně na základě stejného záznamu v Millerovi. Mince se však na trhu objevila již v roce 1933, kdy byla dražena v Lucernu, spolu s velkou sbírkou mincí rakouského arcivévody Zikmunda 2 , pod číslem 260. Katalog minci popisuje s poznámkou „v této váze neevidovaný“. A právě z této sbírky nabízená mince pochází, na sběratelském trhu se tak znovu objevuje přesně po 80 letech.
Mince patří do vzácné skupiny tzv. ražeb tří císařů – na líci totiž nese společný portrét Ferdinanda I., Karla V. a Maxmiliana II. Mince není označena značkou mincmistra a letopočtem, ale s jistotou vznikla v pražské mincovně za vlády císaře Matyáše, kde tou dobou jako mincmistr působil Beneš Hübmer (1610 – 1619). Přiřazení do Matyášova vládního období potvrzují také tzv. ražby čtyř císařů, kdy trojportrét je umístěn na rubu a portrét Matyáše na líci.
Všechny tzv. ražby tří císařů ražené Matyášem jsou mimořádné vzácné – rozhodně nešlo o běžné oběhové mince. Právě 15dukát je u ražeb uvedeného typu zatím nejvyšším doloženým nominálem, dále známe 10 a 5dukát, ve stříbře pak třítolar, dvoutolar, jedenapůltolar, tolar, Miller zu Aichholz udává ještě ½ tolar. Zvýšená frekvence ražeb vysokých nominálních hodnot za Matyáše je pouze pokračováním procesu započatého po roce 1600. Do značné míry však šlo především o ražby určené k reprezentaci.
Sběratelská vzácnost nabízeného 15dukátu je skutečně zcela mimořádná, atraktivitu minci přidává jistě i její původ. Lze předpokládat, že tomu bude odpovídat také zájem sběratelské veřejnosti. Bez nadsázky můžeme konstatovat, že mince bude skutečnou ozdobou jarní aukce a ukáže se, zda i ona se zařadí do skupiny nejdráže prodaných českých zlatých ražeb tolarového období. 15dukát má průměr 41 mm, hmotnost 52,56 g.
Tato unikátní mince se bude dražit v rámci jubilejní 50. aukce aukční firmy AUREA Numismatika 25. 5. 2013 v Konferenčním centru City v Praze na Pankráci.

 

1 Miller zu Aichholz V., Loehr A., Holzmair E.: Österreichische Münzprägungen 1519 – 1938, 2. Auflage, Wien 1948, str. 98
2 Adolph Hess Nachfolger, Luzern: Münzensammlung Erzherzog Sigismund von Oesterreich (Band 3):Münzen und Medaillen des Römisch-Deutschen Reiches, geistliche und weltliche Herren Oesterreichs,Gold-Medaillen ..., Dienstag 14. November 1933 und folgende Tage




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *