Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Jak začít sbírat...

Martin Rozhoň - 12/8/2012 00:00 - O sbírání

Veselá, ale vážně myšlená úvaha „Jak začít sbírat!“

V roce 1928 vyšla malá souhrnná knížka filatelistických povídek, psaná tehdy známým sběratelem Ervínem Hischem(povídky uveřejňoval v Lidových novinách 1927/8), kde vtipně a poutavě psal o mnoha aspektech tehdejšího sbírání poštovních známek, z nichž jsou mnohé tzv. „nadčasové“.
Mezi jinými tam psal pěknou radu začínajícím sběratelům, která je ale dodnes stejně tak platná i pro začínající numismatiky, když za pojem známky doplníme mince.
Pokud se v dnešní době začínající sběratel-numismatik bude těmito radami řídit, jistě neudělá chybu, jak by mnozí zkušení mohli jistě potvrdit.

Jak začít sbírat

Rada začínajícím (O filatelii a filatelistech)

Možná se mnozí budou divit, proč to sem vlastně dávám, ale v dnešní době bývá stále častěji vidět situace(například na internetu), kdy asi začínající sběratelé nakupují bezhlavě téměř cokoliv a věří všemu co kdo do popisů k mincím napíše, ač je to mnohdy sebevíce nesmyslné. Až po čase někteří přemýšlejí a o to více se potom diví až pláčou, jak prodávajícím naletěli.
Třeba těchto pár řádků ze staré povídky někoho přinutí se na tím zamyslet a pokud by to i jen jednomu pomohlo, pak tento malý článek splnil svoji úlohu.

Použitá ukázka byla převzata z knihy Ervín Hisch - O filatelii a filatelistech (Praha 1928)




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *