Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Poklad středověkých mincí objevil nálezce na Štědrý den. Nyní mu byla vyplacena odměna.

Tomáš Smělý - 16/12/2013 13:58 - Nálezy

Mimořádně cenný poklad pro studium peněžní historie počátku 14. století se podařilo zachránit na svazích šumavského Javorníku. O události jsme informovali letos na jaře, nyní přinášíme další informace.

Pražský groš | nález | nálezné | pasovský fenik

Prohlédněte si pomocí šipek obrázky v galerii.

 

(6.5.2013) Když Stanislav Hadrava vyrážel 24. prosince loňského roku na krátkou vánoční vycházku, netušil, že Štědrý den bude k němu opravdu štědrý. V lese nedaleko obce Javorník, v nadmořské výšce téměř 1000 metrů, nalezl několik starých mincí. Při pečlivé prohlídce místa nálezu objevil ještě několik dalších kusů. Místo nálezu vrátil do původního stavu a celý nález oznámil pracovníkům Numismatického oddělení Národního muzea. Při následném archeologickém průzkumu bylo počátkem dubna zajištěno množství dalších mincí a zbytků keramické nádoby rozptýlených pohyby kořenů v různé hloubce na ploše několika metrů čtverečných. Nález bude nyní odborně zpracován a uložen v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Nálezci bude na základě znaleckého posudku vyplaceno nálezné.

Po předběžném ohledání obsahoval nález pražské groše Václava II. a Jana Lucemburského z počátku jeho vlády a velké množství pasovských feniků.  Nález odpovídá běžné hotovosti, která v době svého ukrytí nepředstavovala nijak vysoký obnos. Předpokládaná doba ukrytí depotu je okolo roku 1320. Nález je výjimečný hned z několika důvodů. Z prostoru jihozápadních Čech je známa řada jak grošových tak fenikových depotů. Spojení pražských grošů s pasovskými feniky v jednom nálezovém celku je však zcela výjimečné a může významně přispět ke zpracování dosud neznámé chronologie pasovských ražeb. Významný je nález i pro historii osídlení a obchodu v této části Šumavy. Naznačuje, že Šumava přes svůj výrazně horský charakter nebyla ve vrcholném středověku pouze divokým nepřístupným pralesem, ale spíše prostupnou krajinou protkanou řadou různě významných obchodních komunikací. Pravděpodobně poblíž jedné z nich svěřil neznámý majitel svou menší hotovost zemi a již nikdy ji nevyzvednul.

---------------------------------

(16.12.2013) Na základě odborného posudku byla kulturněhistorická cena nálezu, který se skládal z několika pražských grošů a více než stovky pasovských feniků, vyčíslena na cca 160.000,- Kč a nálezci byla Krajským úřadem Jihočeského kraje vyplacena odměna ve výši 16.000,- Kč. Na celém příběhu je potěšitelné, že byl nejen oceněn poctivý nálezce, ale že vyplacená odměna zohlednila mimořádnou vědeckou hodnotu nálezu. Je pravděpodobné, že podobné příběhy budou motivovat alespoň některé další nálezce mincovních depotů k jejich ohlášení.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *