Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Vzácná tetradrachma Eumena II. vydražena za více než 4,5 milionu korun

Michal Mašek - 3/6/2013 00:00 - Články

Ve 156. aukci mnichovské akční síně Lanz byla sběratelům nabídnuta vysoce vzácná a zajímavá tetradrachma(SG 7224) pergamského krále Eumena II.

aukce | Lanz | rarita | Eumenés II. | tetradrachma

Na jejím líci je zobrazen portrét Eumena jako krále, tedy s diadémem ve vlasech, rubní strana zobrazuje v poli ohraničeném vavřínovým věncem dvojici Dioskúrů mezi nápisy ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΥΜΕΝΟΥ. Z vyvolávací ceny 25 000€ se vyšplhala až na neuvřitelných 180 000€. Čím je tato mince tak vzácná?
Eumenés II. byl pergamský král, který vládl mezi lety 197 – 160(159) př. Kr. (podle jiných údajů zemřel až v roce 158). Byl synem krále Attala I. a stejně jako on spojencem Římanů. Za jeho pomoc v bojích proti Antiochovi III. mu byla přidělena velká část seleukovského území v Malé Asii. Pergamské království dosáhlo za jeho vlády největšího rozkvětu, Eumenés II. nechal zbudovat například známý pergamský oltář s výjevy oslavujícími pergamská vítězství nad Galy. Podporoval také slavnou pergamskou knihovnu, která v jednu dobu svým významem zastínila i svou alexandrijskou konkurenci.
Dražená tetradrachma je zajímavá zejména proto, že Attalovci neměli ve zvyku zobrazovat na svých mincích portréty žijících vládců. Lišili se tak od svých současníků – helénistických panovníků, kteří naopak na mince umísťovali své portréty včetně honosných titulů. Výtvarná úroveň pergamských mincí přitom splňuje ta nejnáročnější umělecká kritéria – například portrét Seleuka I. na tetradrachmě z pergamské mincovny je považován za jeho nejvěrnější vyobrazení na mincovním obraze.
Důvod vzniku mince s portrétem žijícího Eumena II. je neznámý. Je možné, že minci vydal jeho bratr Attalos II. v době, kdy si myslel, že je Eumenés II. již po smrti. To by odpovídalo zavedené praxi. Rubní námět – postavy Blíženců – Dioskúrů měly připomínat rodové sepětí mezi oběma královskými bratry.

Použité fotografie byly převzaty z www.lanz.com




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *