Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Konstantin a Metoděj na nové medaili z Pražské mincovny

Martin Rozhoň - 4/7/2013 00:00 - Články

Novou pamětní medaili v předvečer výročí příchodu slovanských věrozvěstů Konstantina a Metoděje na Moravu vydává Pražská mincovna, dle návrhu talentované české výtvarnice Lenky Nebeské.

medaile | Pražská mincovna | Konstantin a Metoděj

Konstantin a Metoděj jsou známí jako věrozvěstové, kteří v roce 863 dorazili z Řecka na Moravu. Vytvořili slovanské písmo hlaholici, do něhož také přeložili Nový zákon a zavedli bohoslužby v jazyce Slovanům srozumitelném. V roce 867 odjeli misionáři do Říma a u papeže Hadriána II. docílili slibu, že staroslověnština bude uznána jako další liturgický jazyk.
Zlatá pamětní medaile k výročí 1150 let od příchodu soluňských misionářů má šanci stát se numizmatickou raritou. Emisní náklad činí totiž pouhých jedenáct kusů v provedení špičková kvalita (proof) a stejný počet v běžné kvalitě. „Příchod Konstantina a Metoděje, kteří stáli u počátku naší kultury a našeho písemnictví, byla událost mimořádná, a proto jsme ji také chtěli uctít mimořádnou ražbou. Jedenáct medailí z ryzího zlata symbolizuje právě jedenáct století od jejich příchodu,“ uvedl předseda představenstva a člen emisní rady Pražské mincovny Pavel Trtík. Také stříbrná medaile bude vydána ve velmi omezeném nákladu a lze tedy očekávat zájem ze strany kupujících.

Averz medaile:
Lícní strana medaile představuje dva soluňské bratry Konstantina (vlevo) a Metoděje (vpravo), kteří byli vysláni na Velkou Moravu roku 863. Jejich pozdější svatořečení dokládají svatozáře za jejich hlavami. Uprostřed je pravoslavný kříž. Oba učenci hledí do knihy, na níž jsou letopočty 863 – 2013, připomínající, že uplynulo 1150 let od této mise. Zadní stranu knihy pokrývají písmena hlaholice, jejímiž jsou oba věrozvěsti autory. Opis připomíná celou událost PŘÍCHOD VĚROZVĚSTŮ KONSTANTINA A METODĚJE.
Reverz medaile:
Rubovou stranu vyplňují heraldická zvířata z českého státního znaku v kompozici, položená na kříži. Stuha uprostřed dokládá, že věrozvěsti přišli na moravský VELEHRAD. Ve spodní části se nachází zeměpisné označení ČESKÁ REPUBLIKA.

Stříbrná verze má průměr 37 milimetrů a váží rovnou trojskou unci (31,1 gramu), zlatá má hmotnost poloviční a její průměr je 28 milimetrů. Obě ražby jak stříbrnou, tak i zlatou razí mincovna v provedeních proof i běžná kvalita z kovu o vysoké ryzosti. K medailím dodává Pražská mincovna certifikát tištěný ve Státní tiskárně cenin.

Stříbrná a zlatá pamětní medaile k výročí příchodu věrozvěstů Konstantina a Metoděje
autor: Lenka Nebeská, DiS.
rytec: MgA. Miroslav Schovanec, DiS.
ražba: Pražská mincovna a.s.
průměr: 28 mm / 37 mm
hmotnost: 15,56 g / 31,1 g,
ryzost: 999,9/1000 Au - 999/1000 Ag  
hrana: hladká, číslovaní medaile
náklad provedení proof: 11 ks (Au) 115 ks (Ag)
náklad provedení b.k.   : 11 ks (Au) 115 ks (Ag)

 

Použité fotografie byly převzaty z www.prazskamincovna.cz.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *