Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Zemřel výtvarník a medailér Jiří Harcuba

Martin Rozhoň - 27/7/2013 00:00 - Články

Širší veřejnost jej bude znát zejména jako autora naší dnes platné české pětikoruny.

medaile | úmrtí | Harcuba | sklo

V pátek zemřel ve věku 84 let světově uznávaný sklářský výtvarník a medailér Jiří Harcuba. Jako pedagog působil i na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. O úmrtí v sobotu informoval Milan Hlaveš z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, které vlastní některá z Harcubových děl. Lidé se mohou s Harcubou rozloučit v pátek 2. srpna od 11.00 hodin v obřadní síni v pražských Strašnicích.
Harcuba se podle Hlaveše proslavil díky svému rytému sklu, ohlas získaly zejména jeho stylizované portréty významných osobností. Na portrétních skleněných plaketách zpodobnil například spisovatele a dramatika Samuela Becketta, pedagoga a spisovatele Jana Amose Komenského, fyzika Alberta Einsteina, spisovatele Franze Kafku a skladatele Bedřicha Smetanu a Antonína Dvořáka.
Obsáhlá je i Harcubovala medailérská tvorba, při které využíval i grafickou techniku vitrografie – tisku z ryté skleněné desky. Navrhl stovky litých a ražených medailí a mincí.
V první polovině 90. let byl Harcuba i rektorem Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, v roce 1997 založil Společnost na podporu tvorby rytého skla a roku 2001 Mezinárodní školu Dominika Biemanna. V posledních 30 letech vyučoval a přednášel zejména ve Spojených státech, doplnil Hlaveš.

Použité informace a fotografie byly převzaty z www.novinky.cz.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *