Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Inflační bankovky Zimbabwe

Martin Rozhoň - 20/8/2012 14:00 - Ke stažení

Pro mnoho sběratelů bankovek se díky hyperinflaci stala Zimbabwe sběratelsky oblíbenou zemí.

Foto bankovky inflace

100 miliard zimbabwských dolarů (foto autor)

Je tomu tak asi hned z několika důvodů. Především většinu sběratelů podvědomě přitahují bankovky, na kterých jsou vyobrazeny velké částky s mnoha nulami. Pro velmi rychle postupující inflaci jsou známy dlouhé řady nominálů od několika málo centů až po miliardy či bilióny dolarů a to vzhledem k několika měnovým reformám často i opakovaně. Z důvodů krátké doby platnosti i oběhu jsou bankovky většinou v pěkných zachovalostech a v neposlední řadě jsou dnes dobře dostupné za relativné malé částky peněz.


V průběhu této inflace byly dávány do oběhu nejen bankovky, ale také různé typy šeků nahrazujících oběživo. Některé bankovky byly tištěny na různých papírech, měly různé číslovače nebo další odchylky a zajímavosti. Pro většinu emisí byly také za chybně vyrobené bankovky (zmetky) vytištěny náhradní série speciálně označených bankovek tzv. replacement.


Sběratelé často velice těžko hledají jakékoliv bližší informace o těchto bankovkách, jejich sériích apod. Tuto problematiku (zejména vytištěných sérií) však v průběhu několika let velmi kvalitně zpracoval novozélandský sběratel Garry Craig a zpracoval na své internetové stránce.


Jeho stránku s mnoha zajímavými informacemi a fotografiemi naleznete zde.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *