Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Ořezaný parvus Jana Lucemburského mylně považovaný za vzácnou ražbu Karla IV. z mincovny Lauf

Jan Cihlář - 13/9/2013 12:04 - Materiály

Upozornění na záměnu drobných ražeb 14. století ve 166. aukci ČNS Brno.

aukce | fenik | Karel IV. | parvus | Lauf | ČNS Brno

Na 166. aukci pobočky ČNS v Brně, která se bude konat 5. 10. 2013, je pod číslem 176 nabízena mince popsaná takto: Karel IV. 1346-78, fenik pro Českou Falc typ lev/korunované poprsí, Nech.A1/2 0,252g "R" nedor. Jednalo by se o vzácnou ražbu Karla IV. z Nových Čech, konkrétně z mincovny Lauf, avšak určení nabízené mince není správné a je vhodné případné zájemce na toto upozornit.

Podle fotografie mince zveřejněné v aukčním katalogu je možné položku č. 176 jednoznačně identifikovat jako běžný parvus Jana Lucemburského, který byl vyražen mírně excentricky a ořezán okolo vnitřního perlovce lícní strany. Strana mince s poprsím nese typické vyobrazení svatého Václava i počáteční část opisu s charakteristickými znaménky a literou S, nikoliv obraz a opis laufského Karlova feniku. Stejně tak na straně se lvem je vyobrazení českého lva známé z českých parvů. Ani metrologická data neodpovídají uvažované ražbě z mincovny Lauf. Nechanický uvádí u obdobné ražby A/I/1 hmotnost 0,41 g a průměr 16-19 mm, u feniku A/I/2 pak uvádí pouze totožný rozměr 16-19mm. V aukčním katalogu je u položky č. 176 uvedena hmotnost 0,252 g, rozměr uvedený není, avšak při srovnání s fotografiemi položek 172 a 173 (tedy s parvy Jana Lucemburského) lze konstatovat, že velikost mince odpovídá obvodku vnitřního perlovce lícní strany parvů a je tedy výrazně menší než Nechanickým udávaných 16-19 mm.

Na nesprávné určení položky č. 176 byla brněnská pobočka ČNS upozorněna.

Odshora: fotografie mince č. 176 z katalogu brněnské aukce, fotografie „graficky ořezaného“ parvu Jana Lucemburského, perokresba feniku Karla IV. z mincovny Lauf Nechanický A/I/2.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *