Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Vojtěch Brádle: Nález mincí z Radče. Poznámky k typologii bílých penízů Vladislava II. Jagellonského.

Tomáš Smělý - 25/1/2014 17:57 - Publikace

Komentovaný nálezový katalog několika set bílých penízů Vladislava II. Jagellonského s rozsáhlým komentářem k typologii ražeb.

nález | Vojtěch Brádle | bílý peníz | Radeč

Publikaci si můžete objednat v Muzeu východních Čech v Hradci Králové na e-mailu i.nyvltova@muzeumhk.cz nebo zakoupit osobně na adrese muzea. Cena publikace je 145,- Kč + poštovné a balné.


 

Po nálezovém katalogu jagellonských pražských grošů z obce Kosičky přináší autor v krátké době numismatické veřejnosti pečlivé zpracování dalšího nálezového celku z východočeského regionu. Radečský soubor byl odkryt při výkopu pro vodovodní přípojku v roce 1972 a téměř celý odevzdán do sbírek trutnovského muzea. V roce 1989 byl s celou numismatickou sbírkou převeden do sbírek tehdejšího Krajského muzea v Hradci Králové. Dominantní složkou nálezu jsou bílé peníze Vladislava II. Jagellonského v počtu přibližně 500 kusů. Soubor dále obsahuje několik pražských grošů téhož panovníka, parvus Jana Lucemburského a zhořelecký haléř.

Vzhledem ke svému rozsahu a stavu dochování představuje radečský nález mimořádně cenný pramen ke studiu vladislavských penízů. Shromážděn a ukryt byl pravděpodobně na přelomu prvního a druhého desetiletí 16. století. Na rozdíl od mladších nálezových souborů jsou ražby v průměru lépe zachovány a současně neobsahuje nejmladší vladislavské peníze, které tak pomáhá datovat.

Nálezový katalog je zpracován velmi pečlivě, všechny varianty popsaných ražeb jsou publikovány ve formě velkého množství kvalitních fotografií provedených v trojnásobném zvětšení. Mimořádně cenný je komentář k typologickému třídění ražeb.  Autor si kriticky všímá předchozích zpracování nálezových souborů vladislavských penízů a přichází s řadou nových postřehů k chronologickému a typologickému řazení ražeb.

Další informace k publikaci naleznete zde.

Vojtěch Brádle: Nález mincí z Radče. Poznámky k typologii bílých penízů Vladislava II. Jagellonského. Fontes Musei Reginaehradecensis 20.
Muzeum východních Čech v Hradci Králové, Hradec Králové 2013, 164 strany, ISBN 978-80-85031-95-9

 




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *