Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Není všechno zlato, co se třpytí…

Martin Rozhoň - 29/8/2012 00:00 - Články

Ani u zahraniční aukce není vždy záruka, že mince je pravá jak tvrdí prodejce.

V dnešní době se velké množství sběratelů často vydává nakupovat mince či jiný materiál i na zahraniční aukční stránky. Ani zde však není vždy vše bez rizika a můžeme tu potkat nejednou padělky prodávané jako pravé mince. Jako příklad si vezmeme u nás populární a stále více sbírané pražské groše.

Ebay, položka č. 140822274567 (foto www.ebay.de).

Podíváme-li se na největší mezinárodní aukční server Ebay, pod položkou č. 140822274567 nalezneme nabídku pražského groše Václava II. za na první pohled zajímavou cenu necelých 55€ + poštovného, u kterého nám prodejce píše: „Originale alte Silbermünze!“.  To je přece velmi výhodná cena, když pražské groše Václava II. dosahují na našem domácím trhu mnohem vyšších cen. Mince sice na první pohled vypadá stříbrná, ale je skutečně vše v pořádku a jedná se o pravou minci? Odpověď zní: Nejedná! Jedná se o novodobou neznačenou kopii mince vyráběnou ruční ražbou pravděpodobně ze stříbra ryzosti 930/1000 v Polsku. Výtvarné zpracování se sice dost odlišuje od provedení pravé mince, ale i přesto může méně znalého sběratele lehce oklamat.

Nabídka podobných kopií v české aukci (foto www.aukro.cz).

Tuto kopii mince si můžeme dokonce na jednom českém aukčním webu zakoupit již správně jiným prodejcem popsanou jako kopii za pouhých 299Kč + poštovné v jakémkoliv množství. Účelem článku není pomlouvat zahraniční aukce nebo naopak chválit aukce domácí. Při jakémkoliv sebevýhodnějším nákupu je vždy dobré, nakupovat s rozmyslem. Vyplatí se také nevěřit vždy všemu, co píše jakýkoliv prodejce. Prodávající chce téměř vždy jenom jedno a to dobře prodat. Je třeba si tedy dávat u každého nákupu pozor a při jakékoliv sebemenší pochybnosti věc raději nekupovat. Ušetříte si pak nemálo nepříjemností spojených s pozdější reklamací nebo dokonce ztracených peněz. Přeji všem mnoho výhodných nákupů pravých a kvalitních mincí.

Použité fotografie byly převzaty z www.ebay.de a www.aukro.cz.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *