Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Pravá 100Kč 1995 na papíru bez průsvitky?

Martin Rozhoň - 30/8/2012 23:00 - Články

Mýty a fakta kolem jednoho novodobého chybotisku.

Mnozí o ní mluví, někdy se s tímto popisem nabízí v aukcích, ale jak tomu je skutečně?Někoho to možná překvapí, ale na papíru bez průsvitky tato bankovka skutečně neexistuje a mezi sběrateli o ní pouze přežívá stále živená fáma o její údajné existenci. Toto zkreslení informací přitom vzniklo celkem obyčejným způsobem.


Při tisku 100 korunové bankovky typu 1995(série B) bylo v tiskárně omylem v některém balíku specialního bankovkového papíru obráceno neznámé množství archů papíru určeného pro tisk této bankovky o 180 stupňů a takto chybně vloženo do tiskového stroje. Tato chyba nebyla při tiskárenské kontrole zachycena(nebo pouze částečně) a tak se takto chybně vytištěné bankovky dostaly normálně do oběhu. Dle některých vlastníků tyto chybotisky obdrželi při výběru hotovosti z bankomatu. Co je na chybotiskové bankovce tedy chybné, jak je lehce poznáme a proč se lidé u ní často pletou?

Jak již bylo napsáno bankovka byla vytištěna na chybně vloženém papíře obrácením o 180 stupňů a tedy je vodoznak bankovky i ochranný metalický proužek jsou vlastně „vzhůru nohama“. Lehce je to rozpoznatelné dvěma způsoby. První je scházející portrétní vodotisk v nepotištěné části bankovky. Druhým je umístění metalického ochranného proužku v ploše bankovky.

Běžná bankovka vzoru 1995 vytištěná na správné poloze papíru - proužek poloze 1 (foto autor)

U normálně vytištěné je ochranný proužek přibližně v oblasti tisku písmene S ve slově STO (poloha 1).

 

Bankovka vzoru 1995 vytištěná na obráceném bankovním papíru - proužek poloze 2a (foto autor)

 

Bankovka vzoru 1995 vytištěná na obráceném bankovním papíru - proužek poloze 2b (foto autor)

Na chybotiscích proužek nalezneme v oblasti více napravo v oblasti kousek před portrétem Karla IV. (poloha 2a, 2b). Důvod je asi většině jasný, otočením papíru došlo k rozdílné poloze papíru a tedy i ochranného proužku v prostoru bankovky.  Proč lidé často tvrdí, že vlastní bankovku bez vodoznaku je tedy vlastně také jednoduché. Vzhledem k tomu, že obrácený vodotisk portrétu je umístěm u chybotisku v ploše tmavého tisku přibližně mezi ramenem císaře Karla IV. a průhledovou značkou CS, je pod vrstvou tisku velmi slavě viditelný.

 

Bankovka vzoru 1995 vytištěná na obráceném bankovním papíru, prosvícená proti světlu (foto autor)

Svádí to tedy i k tvrzení, že bankovka je bez vodotisku ač tomu tak ve skutečnosti není. Všechny zatím ohlášené exempláře pocházejí ze sérií B01 až B42 a nejčastěji pokračující číslem 435 xxx. Neznamená to však, že neexistují i další vyšší série nebo jiná oblast rozsahu číslovače.

 




Diskuze k článku

petr

ja mam tu 100kč 1995 bez prusvitky-prouzek v poloze 2b ma to prosim vas nejakou cenu diky petr

12. 10. 2014 20:06

NUMEcz

Záleží na zachovalosti konkrétní bankovky, ve stavu z oběhu podle zachovalosti řádově do 1000Kč, v bezvadném stavu samozřejmě více.

13. 10. 2014 22:12

Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *