Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Nová pamětní ražba k tragickému 15. březnu 1939

Martin Rozhoň - 15/3/2014 23:00 - Materiály

Od obsazení Čech a Moravy nacistickou armádou uplynulo pětasedmdesát let. Tuto smutnou událost naší historie připomíná nová pamětní medaile Pražské mincovny.

medaile | Pražská mincovna | 2014 | 1939 | 15. březen | okupace

Emise je pokračováním série, která mapuje zlomové události novodobých českých dějin. Medaile, která osudové dění před pětasedmdesáti lety připomíná, vznikla podle motivu jabloneckého rytce a pedagoga Luboše Charváta. Nese výstižný název 15. BŘEZEN 1939 – VPÁD NĚMECKÝCH VOJSK.
Lícní straně dominuje obraz německého tanku Panzer III., který najíždí na hraniční orientační sloup, znázorňující poslední symbol české samostatnosti. „Tuto potupu umocňuje pozadí s vyhláškou o převzetí moci, která je uvedena i s původními pravopisnými chybami,“ upřesnil autor motivu Luboš Charvát. V opisu je text Německá vojenská okupace Čech a Moravy 15. 3. 1939. Text v opisu rubové strany Zřízení Protektorátu Čechy a Morava je doplněn říšskou orlicí, která trhá svými drápy zbytky okleštěné mapy České republiky. Ražba dokazuje, že událostem patřícím spíše do temné oblasti českých dějin se Pražská mincovna rozhodně nevyhýbá. „Historii bychom měli vnímat v její celistvosti, protože jen tak je možné z ní čerpat poučení pro současnost,“ uvedl výkonný ředitel Pražské mincovny Jan Hrubý. Připomněl, že novinka je součástí série, do níž spadají i tituly odkazující na 25. únor 1948 nebo invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.

Medaili razí mincovna v několika provedeních ze zlata, stříbra i mědi. U všech zlatých a stříbrných medailonů bude na hraně vyražené pořadové číslo. Vybaven jím bude i jediný medailon z ryzího zlata v provedení proof o průměru 37 milimetrů a hmotnosti jedné troyské unce (1 Oz = 31,1 g). V provedení standard mincovna vyrazí devět exemplářů. Stříbrných medailonů o průměru 28 milimetrů v kvalitě proof se vyrazí 390 kusů. V provedení standard a patina bude vyražen náklad 190 kusů od každé. Stříbrných medailonů o průměru 37 mm a v provedení standard vznikne jen 19, stejně velkých ve verzi proof pak 39 (odkaz na rok 1939). Charvátův motiv mincovna realizuje také do cenově příznivé mědi. 

Použité informace a fotografie byly převzaty z www.prazska-mincovna.cz.




Diskuze k článku


Tento článek nemá žádné komentáře.


Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *