Vyberte si téma, které Vás zajímá a objednejte pravidelný e-mail s novinkami ze Zpravodaje.

Objednat









Zlatá 10 000 Kč Konstantin a Metoděj 2013

Martin Rozhoň - 2/9/2012 00:00 - Články

ČNB zveřejnila vítězný i některé další oceněné návrhy na tuto minci.

Vítězný návrh schválený k realizaci (foto www.cnb.cz)

Před několika dny schválila k realizaci bankovní rada ČNB na svém jednání rozhodnutí odborné komise i jejích poradců a podpořila realizaci mince s tématem 1150. výročí příchodu věrozvěstů Konstantina a Metoděje na území Velké Moravy, podle vítězného návrhu akademického malíře Vladimíra Pavlici. Datum vydání ražby se předpokládá dne 3. července 2013.


Dle sdělení ČNB se soutěže zúčastnilo celkem 20 výtvarníků, kteří předložili 34 výtvarných návrhů. Vyhodnocení soutěže uskutečnila Komise pro posuzování návrhů na české peníze dne 12. června 2012 v České národní bance. Jednání komise byli přítomni dva odborní poradci - Prof. PhDr. Marie Bláhová, CSc. z Filosofické fakulty v Praze a Mgr. Tomáš Roule z Arcibiskupství pražského. Do druhého kola postoupilo 13 návrhů, které se vyznačovaly dle vyjádření vyšší úrovní výtvarného zpracování a zdařilejším vystižením zadaného tématu. Pět návrhů obdrželo ve druhém kole zvýšenou odměnu za originální pojetí návrhů.

 

Návrh oceněný druhou cenou (foto www.cnb.cz)

 

Návrh oceněný třetí cenou (foto www.cnb.cz)


Do třetího kola postoupily tři návrhy, které byly podle mínění komise nejlépe výtvarně zpracované a jejichž autoři nejvýstižněji zobrazili téma příchodu věrozvěstů. První cenu získal návrh akademického malíře Vladimíra Pavlici dle vyjádření „za neotřelé zpracování tématu, které je moderní, ale evokuje styk byzantských ikon, dále pro dokonalý soulad obou stran a vystižení přínosu Konstantina a Metoděje“. Druhou cenu obdržel návrh akademického sochaře Zbyňka Fojtů „za nápadité řešení obou stran návrhu vhodné pro ražbu mincí ve špičkové kvalitě a tematicky výstižné ztvárnění motivu hlaholice na obou stranách návrhu“. Třetí cenu komise udělila dalšímu návrhu akademického sochaře Zbyňka Fojtů „za klasické, umírněné řešení s krásně stylizovanými postavami Konstantina a Metoděje připomínajícími byzantskou malbu“.


Pokud bych měl soukromě hodnotit komisí tři nejvýše oceněné návrhy(bez znalosti ostatních návrhů a tedy možnosti srovnání s nimi), pak se mi návrh doporučený k realizaci z těchto tří líbí nejvíce. Oba nezvolené návrhy mi přijdou již výtvarně méně vhodné z více důvodů. Je však velká škoda, že není nikde vyobrazen žádný z dalších nepřijatých 31 soutěžních návrhů od ostatních jak renomovaných umělců, tak možná nejednou z nové generace začínajících výtvarníků, jejichž výtvarné nápady bývají někdy velmi zajímavé.

 

Použité fotografie byly převzaty z www.cnb.cz.




Diskuze k článku

igor

Nejlepsi je druhy oceneny navrh, pak treti a nejhorsi je prvni vybrany navrh. Verozvestci na nem vypadaji smesne, jako loutkove figurky. Jejich pitoreskni vyraz se vubec neda pomerovat s kontemplativnim vyrazem postav od Zbynka Fojtu. A o to prece u svetcu jde!

24. 3. 2013 22:26

Přidat příspěvek do diskuse


Captcha  *